Frit Ravich inverteix 15 MEUR en una nova nau que doblarà la superfície actual de l'empresa

La firma gironina, amb seu a Maçanet de la Selva, tancarà l'any facturant un 10% més i arribarà als 139 MEUR

Des de la seva seu central de Maçanet de la Selva, Frit Ravich produeix més de 650 referències de patates, snacks i fruits secs. La factoria gironina combina aquesta activitat amb la de distribució de 2.150 referències de llaminadures i pastisseria industrial de les principals marques del mercat.

La fàbrica de Frit Ravich ocupa 22.400 metres quadrats en una parcel·la de 43.000 del polígon industrial del municipi. D'aquests, més de la meitat -en concret, 13.000 metres quadrats- corresponen a la part de magatzem, que té una capacitat per a 18.000 palets.

Aquest magatzem es va aixecar el 2004 i va ser la darrera ampliació que Frit Ravich va fer a la planta. Des d'aquí, s'hi preparen unes 4.000 comandes diàries, el 85% de les quals es lliuren al client en un termini de 24 hores.

Ara, l'empresa incrementarà encara més la seva capacitat logística amb la construcció d'un nou magatzem. La nau que l'acollirà, i on també s'ubicaran les oficines de Frit Ravich, se situarà al davant de l'actual fàbrica i ocuparà 18.000 metres quadrats.

El nou magatzem estarà totalment informatitzat i, abans de començar-ne els treballs, els responsables de Frit Ravich han anat a veure'n de similars que ja funcionen en empreses de llocs com Bèlgica, Holanda o Alemanya.

A mitjans del 2013

Les obres ja van començar a principis d'octubre amb els moviments de terres i es preveuen enllestir a mitjans del 2013, coincidint amb el 50è aniversari de la firma. Segons concreta la directora general de Frit Ravich, Judith Viader, la nova nau permetrà "racionalitzar" els diferents processos, perquè, un cop estigui enllestida, "alliberarem espai a la part productiva de les instal·lacions actuals i podrem afrontar futurs creixements".

De fet, amb la nova nau logística, la superfície actual de la planta de Frit Ravich es doblarà (i tota la planta passarà a tenir 40.400 metres quadrats). Viader explica que, segurament, l'ampliació de la fàbrica també es traduirà amb noves contractacions, tot i que admet que encara és aviat per fer projeccions.

La construcció de la nau logística forma part d'un pla estratègic a cinc anys vista, que l'empresa portarà a terme fins al 2016, i que preveu "creixements continuats de la nostra xifra de negoci", concreta Viader. Segons indica la directora general, el pla se sustenta en tres eixos bàsics: impulsar productes nous, ampliar les zones de venda i millorar la cobertura amb l'actual xarxa de clients.

Un 10% més de facturació

Frit Ravich, empresa familiar fundada el 1963, ha sabut resistir la sotragada de la crisi econòmica. La firma va aconseguir mantenir la facturació el 2008 i el 2009, i l'any passat va incrementar la xifra de negoci en un 10%, arribant als 127 MEUR.

Per a aquest 2011, Judith Viader concreta que la previsió és continuar mantenint aquest percentatge d'alça. "Confiem que podrem tancar l'any amb una facturació de 139 MEUR, gràcies a l'esforç que hem fet tant en l'àrea comercial com de negoci, oferint promocions i bous formats de producte adequats a les necessitats actuals", explica la directora general.

L'empresa està totalment centrada en el mercat català i estatal. Un 75% de les vendes es fan a Catalunya i només un 3% a mercats exteriors com França, Malta, Itàlia o Portugal. "El problema és que costa exportar patates i aperitius, perquè a més del producte també transportes aire, i això ho encareix", indica Judith Viader.

Frit Ravich ven actualment a 36.000 punts i compta amb una vintena de delegacions obertes arreu de Catalunya i l'estat espanyol. Les més recents que ha engegat se situen al nord de la península. Frit Ravich té una plantilla de 715 treballadors, bona part dels quals -en concret, 338- pertanyen a l'àrea comercial.

De tota la planta de Maçanet de la Selva, la superfície destinada a producció són 9.000 metres quadrats. Diàriament, l'empresa té una capacitat de producció de 77.100 quilos. D'aquests, 21.800 són patates, 9.500 snacks i 40.800 fruits secs. Tot plegat fa un volum de més de 28 milions de quilos per any.