Vilamacolum il·lumina una església aïllada i obre un camí saltant-se les prohibicions de Patrimoni

El consistori ha executat les obres a l'entorn del temple tot i que la comissió ha suspès l'expedient en diverses ocasions

L'Ajuntament de Vilamacolum havia entrat a la comissió de Patrimoni un projecte per adequar el camí que va a l'església de Santa Maria i també per il·luminar exteriorment el temple. La comissió va deixar sobre la taula l'informe per considerar que l'església -situada en un paratge "idíl·lic" lluny del poble, segons el delegat de Cultura, Antoni Baulida- no havia d'il·luminar-se per fora. A més, també es demanava a l'ajuntament que refés el camí nou que havia obert per arribar fins el temple perquè considerava que la via anava a parar directament a la portalada de l'església i, en canvi, Patrimoni volia que s'eixamplés al final, a tocar del temple.

El projecte havia de passar aquest novembre per tercera vegada per la comissió i la sorpresa va ser que, quan un dels tècnics va anar a veure l'església, es va trobar que les llums ja estaven posades i el camí s'havia enrajolat i no s'havia modificat. Per això, Baulida ha explicat que han requerit a l'ajuntament que tregui les llums i eixampli el final del camí nou si vol que es legalitzi i ha alertat que sinó la Direcció General de Patrimoni els pot sancionar.

Desaprovada la rehabilitació de la façana de Can Mario

La comissió territorial de Patrimoni tampoc ha aprovat el projecte per reformar una façana lateral de Can Mario, a Palafrugell (Baix Empordà), que ha d'acollir la seu del Museu del Suro. Baulida ha explicat que el projecte preveu que es pinti de "vermell intens" tota la paret i que s'obrin diverses obertures que es cobririen amb cortines amb motius sobre el suro i la tradició surera.

Segons Patrimoni, aquesta façana quedaria "molt carregada" i, per això, han instat l'ajuntament a fer alguns canvis i tornar-lo a presentar davant la comissió.

250.000 euros per restaurar el claustre del convent de Sant Daniel

La comissió de Patrimoni també ha aprovat la restauració del claustre del convent de Sant Daniel de Girona, que data del segle XIII. L'obra té un pressupost de 250.000 euros (està inclosa dins el programa Romànic Obert) i consisteix en la neteja d'humitats, arreglar esquerdes, abaixar el paviment del claustre per tal de recuperar el terra originari, que s'ha tapat. Per a això, Baulida ha detallat que han demanat un estudi arqueològic per saber què es poden trobar sota el terra del convent.

D'altra banda, Patrimoni també ha demanat que la restauració dels capitells no es faci amb sorrejats sinó que s'opti per tècniques menys agressives que també aconsegueixen netejar i consolidar els capitells. "Amb els sorrejats quedem com si fossin nous i no volem això", ha manifestat Baulida.