Detinguda una vident que va estafar més de 1.000 euros a una clienta

La pitonissa es va querellar contra l'autor de "Soldados de Salamina" · La víctima és una dona de Besalú

La víctima, que és veïna de Besalú, va conèixer la vident entre els mesos d'abril i maig. La pitonissa, Maria Pilar Abel, li va prometre que tenia el remei per curar-li les angoixes i els problemes personals que patia, i la dona se'n va refiar i va començar a visitar-la.

Abel, que té 55 anys i que es donava a conèixer amb el sobrenom de 'Jazmine', va aprofitar una d'aquestes trobades per demanar les dades personals a la víctima. Segons li va explicar, les necessitava per poder-li guarir les angoixes que l'amoïnaven. La veïna de Besalú, totalment, confiada, els hi va donar pensant que això li serviria per deixar els seus problemes enrere.

La dona, però, no es pensava que la pitonissa encara li crearia més preocupacions. I és que Maria Pilar Abel va fer servir les dades per contractar una línia de telèfon fix a casa seva. I durant uns dos mesos i mig, va fer tot de trucades indiscriminades per valor de 1.152 euros.

L'engany podia haver quedat amagat més temps si no fos perquè la víctima, el 23 de setembre, va anar a una botiga de telefonia mòbil. Allà, el personal li va comunicar que al seu nom hi constaven dues línies de telèfon, i que en una d'elles tenia dues factures pendents de pagar. Una ascendia a 910 euros; l'altra, a 142 euros.

La veïna de Besalú va comprovar quina era l'adreça que constava en aquesta altra línia i va veure que es tractava del domicili de la pitonissa, lloc on Abel ofereix el seus serveis. En el moment de descobrir l'engany, la víctima feia més de tres mesos que havia abandonat els serveis de la pitonissa (va deixar de visitar-la al juliol) perquè no li va aconseguir guarir les angoixes.

La dona va denunciar els fets als Mossos d'Esquadra de Banyoles i, després de fer les comprovacions pertinents, els agents van passar les dades d'Abel a la comissaria de Girona. El passat 2 de novembre, els mossos van detenir Maria Pilar Abel per un delicte d'estafa.

La pitonissa ha quedat en llibertat, en espera que el jutge que porta el cas la citi a declarar. Els agents de la unitat d'investigació de la comissaria de Girona, però, no donen el cas per tancat i esbrinen si la pitonissa pot haver engalipat altres clients.

Injúries literàries i filla de Dalí

La pitonissa Maria Pilar Abel és coneguda a Girona per haver protagonitzat dos litigis de ressonància mediàtica. Fa més de dos anys, la vident va denunciar l'escriptor Javier Cercas, autor de 'Soldados de Salamina', per injúries i li reclamava una indemnització de 725.000 euros.

Segons sostenia Abel, l'escriptor l'havia injuriada amb un dels personatges del seu llibre. A 'Soldados de Salamina', hi apareixia una vident, la Conxi -a qui l'escriptor anomenava també 'Jasmine'- i que entre d'altres anava sense calces i es comportava de manera un xic estrambòtica. Segons Abel, l'autor s'havia inspirat en ella i l'havia caricaturitzada.

Tant el jutjat com l'Audiència de Girona, però, van arxivar primer la causa, i després el recurs, i van concloure que Javier Cercas no va voler injuriar Abel en cap moment. Entre d'altres, perquè l'escriptor no coneixia de res la pitonissa i, per tant, es feia molt difícil que Cercas volgués riure's de la vident amb el personatge fictici.

A més d'aquest cas, però, Maria Pilar Abel també en va protagonitzar un altre de sonat. I és que, l'agost del 2008, va anunciar que s'havia sotmès a proves d'ADN perquè es pensava que era filla de Salvador Dalí i ho volia comprovar. Segons deia la vident, ella era el fruit d'una relació que el pintor surrealista va mantenir amb la seva mare, que havia treballat de minyona a Cadaqués (Alt Empordà), on Dalí hi tenia una casa.