Bombers i Emergències han realitzat 300 sortides i atès 342 trucades relacionades amb les pluges

3.236 persones continuen sense llum, sobretot a Sallent i Manresa

El telèfon d'emergències 112 ha atès fins a les nou del vespre d'aquest dijous un total de 342 trucades relacionades amb incidències causades per les pluges. De la seva banda, Bombers de la Generalitat ha realitzat, de les sis a les nou, 55 sortides relacionadess amb problemes per les pluges, una xifra que s'eleva a 300 comptant des de les deu del matí. Per regions d'emergències, de sis a nou s'han atès 29 avisos a la regió centre (14 a Manresa), deu a la regió metropolitana nord, nou a Girona, cinc a la sud i dos a Lleida. A Tarragona i Terres de l'Ebre no s'ha rebut cap avís.

La majoria dels serveis han estat per atendre inundacions de baixos, clavegueres, i vies o per retirar arbres caiguts. Així mateix també s'han retirat elements caiguts a la via pública i també s'han fet alguns sanejaments de façanes.

Les pluges també han tingut conseqüències a la xarxa ferroviària. Segons Renfe, a causa de la meteorologia, la circulació de trens entre Girona i Sant Miquel de Fluvià es realitza per una sola via.

Més de 3.000 cases segueixen sense llum

Pel que fa al subministrament elèctric, Endesa ha informat que a dos quarts de deu segueixen sense llum 1.228 abonats de Sallent (Bages), 955 de Manresa, 295 de Molins de Rei (Baix Llobregat), 230 de Pratdip (Baix Camp), 218 a Rodonyà (Alt Camp), 166 a Castellcir (Vallès Oriental) i 144 a Vandellòs-L'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp). En total, són 3.236 habitatges sense llum. La companyia assegura que els tècnics segueixen treballant per restablir el subministrament en les properes hores.

Xarxa ferroviària afectada

La pluja també ha provocat problemes ferroviaris aquest dijous a la tarda. A partir de les nou del vespre la línia R11 s'ha vist obligada a tallar la circulació en una via, de manera que els trens només transiten per una via entre Girona i Sant Miquel de Fluvià. Segons informa Rodalies de Catalunya, aquest fet provoca retards que superen la mitja hora de durada en els trens de l'R11. En aquest tram els trens s'han d'alternar. A més, s'ha hagut de suprimir el tren que ha sortit de Figueres a les 20.27 h i havia d'arribar a Sants a les 22.19 hores. D'altra banda, a la R1 hi ha hagut una incidència a les instal·lacions de Sant Pol que des d'un quart de nou del vespre provoca demores a la línia que superen els quinze minuts de durada ja que els trens han de romandre aturats més temps a mesura que s'acosten al punt afectat. A conseqüència de la incidència, els trens de l'Hospitalet a Calella inicien i finalitzen el seu recorregut a l'estació d'Arenys de Mar. A més, el tren de l'R1 que ha sortit de Maçanet a les 21.09 per arribar a l'Hospitalet a les 22.49 no circula per incidència al propi tren.

Pel que fa als Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), la pluja ha ocasionat problemes a la Línia Vallès i a la Línia Llobregat-Anoia. En el primer cas, per la caiguda de la branca d'un arbre, els trens de les línies S1 (Terrassa) i S2 (Sabadell) circulen fora d'horari, tot i que el servei recupera progressivament la normalitat, mente que la S55 (UAB) i les línies L6 (R.Elisenda) i L7 (Av.Tibidabo) circulen amb 10 minuts retard.

A la línia Llobregat-Anoia s'ha suprimit el tren 19.02 entre Manresa i Martorell (R5) i es registren retards de fins a 10 minuts R5 (Manresa) i 5 minuts.

Prealerta de l'Inuncat i avís del Procicat

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté la prealerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per l'avís de situació meteorològica de risc per pluges i estat de la mar del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Pel que fa a ventades, es manté l'avís del procediment especial del pla d'actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per forts vents.

Pluges durant la nit

Segons la previsió del Servei Meteorològic, aquesta nit les precipitacions poden superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora a la zona nord de Barcelona i a Girona, concretament a les comarques del Maresme, Vallès Oriental, Selva, Gironès, Pla de l'Estany, Baix Empordà i Alt Empordà. La previsió indica que a partir del matí de divendres les pluges es poden ampliar a zones de la demarcació de Tarragona i altres zones de Barcelona i Catalunya Central.

Pel que fa a l'estat de la mar, la previsió indica que la propera nit seguirà havent-hi mar de fons del sud amb possibilitat que les onades superin els 2,5 m al Tarragonès, Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Selva, Baix Empordà i Alt Empordà.

Respecte l'avís per forts vents, segons la previsió hi poden haver ratxes superiors als 90 quilòmetres per hora al Pirineu Occidental, zones de la Catalunya Central i a la part occidental de la demarcació de Girona.

Tot i que durant el dia les carreteres catalans han patit afectacions derivades de la pluja, aquest dijous a la nit l'única via que seguia afectada era la C-55 a Manresa per inundacions al quilòmetre 26 i la C-37 també a Manresa al quilòmetre 69 per un esvoranc que ja s'ha restablert.