Absolen dos corallers acusats d'incendiar el mas d'un agent rural a Cruïlles

La sentència considera que no hi ha proves que acreditin que ells van provocar el foc com a venjança

Dotze anys ha trigat el cas contra tres corallers furtius a arribar a judici. Tot i que el fiscal no acusava, l'acusació particular, encapçalada pel lletrat Gregori Martínez, considera que els tres acusats, coneguts per haver estat enxampats pescant corall il·legalment a la Costa Brava, van actuar amb ànim de revenja contra l'agent rural. L'acusació recull que els processat van actuar cometre fins a tres delictes contra l'agent rural; atemptat contra agents de l'autoritat, danys causats mitjançant incendi i amenaces.

L'incendi al Mas Girbau de Cruïlles, on l'agent rural hi vivia de lloguer, va tenir lloc la matinada de l'1 de gener del 1999. En aquells moments, l'agent no era a la masia perquè es trobava de vacances a França però el foc va provocar desperfectes a la masia i va ensorrar tot un pis. La sentència considera que no hi ha proves directes i els indicis no són prou sòlids com per condemnar-los.

Un testimoni, que ja ha mort i no va poder comparèixer al judici, va dir que havia vist a l'exterior de la masia un cotxe blanc com el que tenia un dels corallers amb tres homes dins, però no els va poder identificar i tampoc va tenir temps de recollir la matrícula del vehicle. La sentència també considera que el fet que un dels corallers hagués d'anar a urgències perquè havia patit una cremada tampoc és una prova directa de la seva participació en els fets perquè el metge no va poder concretar quin era l'origen de les ferides.

L'acusació també acusava Josep Maria Lloveras d'haver intentat envestir l'embarcació dels agents rurals el dia 1 de setembre del 1998 quan estaven al Cap de Creus i acusava Pere Sureda d'un delicte d'amenaces per uns fets que van tenir lloc l'abril del 2000 al port de Llançà, a l'Alt Empordà. Els processats han quedat absolts d'aquests delictes perquè els dos han prescit. El cas ha trigat 12 anys a arribar a judici i encara hi ha un dels corallers, Antonio Moran, que no ha estat jutjat perquè no va comparèixer al judici i, quan es va fer la vista, estava declarat en rebel·lia per la justícia.