Veus del pop català homenatgen al poeta Miguel Hernández a l'Auditori de Girona

L'homenatge coincideix amb l'aniversari de la mort del poeta fa exactament 101 anys

Segons el coordinador del Col·lectiu Brossa, Aleix Puig, l'objectiu del concert 'Ojos de Mil Años' es basava en una revisió de l'obra i la personalitat del poeta Miguel Hernández des d'una perspectiva "més actual" amb diversos cantants i creadors 'indie' de Catalunya. "Es tracta de la primera generació que no va viure la dictadura de primera mà i així s'aporta una visió més fresca i menys afectada de tota l'obra del poeta", ha detallat Aleix Puig.

El projecte va néixer d'un encàrrec del Memorial Democràtic arran del centenari del naixement d'Hernández l'any passat. Posteriorment, des del Col·lectiu Brossa es van seleccionar els cantants i creadors de les cançons que s'oferirien en els concerts mitjançant dos vessants. Segons Puig, en primer lloc van "pensar en aquelles persones que poguessin estar interessades en l'obra i la figura de Miguel Hernández" i en segon lloc van tenir cura de la diversitat d'estils dels cantants. "Cadescú tenia tota l'autonomia per escollir els textos i crear les cançons", ha detallat el coordinador.

Aquest concert a l'Auditori de Girona és l'últim espectable que ofereixen després d'haver realitzat una gira d'un any per tot Catalunya. L'acte ha començat amb la presentació del 'mestre de cerimònies', l'actor Elies Barbarà, i posteriorment Maria Rodés ha cantat el text 'Luna venidera'.

L'Auditori de Girona ha pogut gaudir de la musicalització de les cartes de Miguel Hernández a la seva dona i 'Negros ahorcados por violación' interpretades per Roger Puig, dels textos 'Todo era azul' i 'Imposible' amb la veu d'Enric Montefusco i 'Proceso' o 'Autopsia' dos textos molt singulars, cantats per Manolo Martínez. Anna Roig ha interpretat 'Soy un tonto' i 'Guerra', una canço creada pel grup De la Fe i las Flores Azules el qual no ha pogut realitzar la gira amb el conjunt dels músics. Finalment tots els artistes han interpretat conjuntament 'Menos tu vientre' un poema molt popular d'Hernández.

L'acte ha comptat amb les projecccions audiovisuals en directe de Merlí Borrell que, segons Aleix Puig, "aporten un punt més d'interès a l'acte". El concert ha omplert la meitat de la sala de Cambra de l'Auditori de Girona.