El CAC no comparteix les crítiques de Pineda sobre el tractament de la immigració al '30 Minuts'

L'alcaldessa de Salt es va queixar perquè deia que es donava una falsa imatge de pobresa, marginalitat i delinqüència

El reportatge 'Salt:assaig de convivència' es va emetre el diumenge 10 d'abril dins l'espai setmanal '30 Minuts' de TV3. El documental analitzava el fenomen migratori al municipi gironí, que compta amb un 40% de població nouvinguda. Entre d'altres, els autors del reportatge explicaven els problemes amb què es trobaven les comunitats de veïns, parlaven amb mediadors o explicaven la realitat amb què es trobaven immigrants sense feina.

Després de l'emissió del reportatge, l'alcaldessa de Salt va enviar una queixa formal al CAC expressant el seu malestar per com s'havia tractat la temàtica i la imatge que es donava del municipi. A l'escrit, Iolanda Pineda lamentava que el documental presentés una visió tremendista de Salt, i donés la sensació que Salt fos 'pobresa, marginalitat, violència i delinqüència'.

A més, Pineda també deia que el reportatge era dispers i costava de trobar el fil argumental. Després de rebre la queixa, el CAC va analitzar els continguts del '30 Minuts' i divendres passat va enviar una carta de resposta a l'alcaldessa.

A l'escrit, el Consell no comparteix les crítiques fetes per l'alcaldessa de Salt. 'El Consell, d'acord amb l'anàlisi efectuada, entén que no cal dur a terme cap actuació en relació al reportatge de referència, atès que la presentació i l'anàlisi de la temàtica que s'hi tracta es duen a terme de manera veraç, objectiva i equilibrada', recull la carta tramesa a Pineda.

El CAC també indica que el reportatge recull 'totes les opinions i posicions implicades, tant des d'una perspectiva política, com social i cultural' i que els autors del documental van tenir present 'que la temàtica esmentada incideix directament en les condicions de la convivència cívica i el desenvolupament plural i democràtic de la nostra societat'.

En conseqüència, el CAC conclou que, al seu parer, 's'han acomplert correctament les missions de servei públic previstes per l'apartat tres de l'article 26 de la Llei de la Comunicació Audiovisual de Catalunya'.

L'alcaldessa no ho comparteix

L'alcaldessa de Salt no comparteix el contingut de la resolució. Després de llegir l'escrit del CAC, que ha arribat aquest migdia al registre de l'Ajuntament, Iolanda Pineda s'ha refermat en què el reportatge donava no només una imatge esbiaixada del municipi, sinó també del fenomen de la immigració.

L'alcaldessa ha dit que molts aspectes s'havien tractat de manera 'poc rigorosa i objectiva' i ha posat com a exemple les imatges on es mostrava una barraca on vivia un indigent. Pineda ha dit que el documental les situava a la 'frontera' amb Salt, com si el municipi estigués totalment desvinculat de la resta que els envolten.

L'alcaldessa també ha lamentat que les imatges no mostressin altres espais i escenaris del municipi, com ara el centre cultural de la Coma-cros. A més, centrant-se en el fenomen migratori, l'alcaldessa diu que la imatge que es donava era totalment esbiaixada. 'D'acord, era un reportatge sobre immigració: però pocs escenaris van sortir on es mostrés la gent integrada i implicada amb el municipi', ha lamentat Pineda.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha dit que el tancament del reportatge –on es mostraven nouvinguts cridant 'Força Barça'- no és, en cap cas, ' l'exemple de la integració, perquè n'hi ha molts més'. Pineda ha explicat que continua pensant que el '30 Minuts' no era 'ni objectiu ni equilibrat'. Així, ha declarat: 'La majoria dels 15.000 immigrants que viuen a Salt són gent que s'han integrat i treballen de manera activa, i el reportatge gairebé no mostra cap experiència reeixida'.

'S'han quedat curts'

Malgrat les queixes per part de l'alcaldessa socialista al reportatge realitzat per l'equip del '30 Minuts' de TV3, una gran part de ciutadans considera que la televisió pública 's'ha quedat curta' a l'hora de reflectir la realitat que es viu a la ciutat. Un exemple d'això és el grup creat al Facebook amb el nom 'Volem que "Callejeros" vingui a Salt' que ja compta amb 3.141 persones on moltes deixen palès aquesta opinió.