Girona encara les festes de Sant Narcís amb l'esperança que la pluja no faci acte de presència

Al migdia, unes 500 persones ja havien visitat les dependències municipals en la primera jornada de portes obertes de l'Ajuntament de Girona

  • Ciutadans visitant el despatx de l'alcalde, Carles Puigdemont © AG
    Ciutadans visitant el despatx de l'alcalde, Carles Puigdemont © AG
  • Imatge d'una part de les fires instal·lades a la Devesa de Girona © ACN
    Imatge d'una part de les fires instal·lades a la Devesa de Girona © ACN
El mal temps que ha estat fent a Girona durant tot aquest matí no ha provocat una reducció dels interessats en visitar les principals dependències de l'Ajuntament i el Teatre Muncipal de Girona. Com tampoc ha afectat a les persones que des de primera hora del matí s'han apropat a les fires de la Devesa. Des d'ahir i fins al 6 de novembre Girona acollirà uns 200 actes culturals que s'emmarquen dins les festes i fires de Sant Narcís, la festa major de la ciutat. Els actes van des de festivitats castelleres passant per la Fira de Mostres de Girona, el Correfoc, activitats infantils o actuacions musicals de grups com High Times, Dr. Calypso, Sanjosex, Mazoni, Gossos o el concert de Lax'n'busto a l'Auditori Palau de Congressos.

Avui, des de les deu del matí fins a les sis de la tarda, l'Ajuntament de Girona obre les seves portes per primer cop. La regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, ha destacat que es tracta d'una activitat molt important ja que els ciutadans poden "conèixer un dels llocs més destacats del seu municipi". Al migdia, més de 500 persones ja havien visitat les principals dependències municipals com el despatx de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la sala de Junta de Govern, el saló de sessions, el Teatre Municipal o el Saló de descans del Teatre Municipal.

Madrenas ha ressaltat que ja està "més tranquil·la" perquè les pluges dels últims dies no han afectat a les instal·lacions ni a les previsions d'actes per aquests dies. Els visitants que han pogut veure les dependències municipals s'han mostrat "molt contents" per la oportunitat i creuen que es tracta d'una bona opció que "s'hauria de repetir més sovint". Fins i tot, algun d'ells ha opinat que "els mobles del despatx de l'alcalde" no s'escauen al seu càrrec.

La primera nit de les fires de Girona s'ha portat a terme sense incidències destacables, tal i com ha afirmat Marta Madrenas. La regidora destaca que des del consistori confien totalment amb els responsables de cada una de les barraques de Girona perquè "són gent molt conscienciada sobre la problemàtica de la venda d'alcohol a menors" i ressalta que en cap moment s'ha volgut criminalitzar-los. Aquest any, l'Ajuntament ha pres mesures dràstiques per prevenir i controlar la seguretat a l'espai de la Copa i la venda d'alcohol a menors. En concret, s'ha augmentat el nombre d'efectius de seguretat que controlen l'espai de les 'barraques' i el consistori ha decidit tancar durant tots els dies de Fires a les barraques que venguin alcohol a persones menors de 18 anys o que no demanin el carnet d'identitat.

L'Ajuntament també ha portat a terme una campanya informativa a tots els comerços de Girona advertint dels perills de la venda i consum d'alcohol i una companya preventiva a tots els instituts de Girona explicant diverses normes d'autocontrol i seguretat per als joves. Marta Madrenas ha destacat que la intenció de l'Ajuntament no és "sancionar sinó més aviat prevenir perquè siguin unes fires i festes tranquil·les".

Els firaires han de deixar la Devesa "neta"

Marta Madrenas també ha comentat que l'Ajuntament ha mantingut diverses reunions amb els firaires advertint-los de la necessitat que la Devesa es mantingui neta. "Els hem dit que el que va passar l'any passat no pot tornar a passar", ha alertat Madrenas tot i que assegura que la gran majoria de firaires són conscients que la neteja de l'espai és bàsica però vol que es "responsabilitzin" que la Devesa quedi en bones condicions un cop les festes municipals hagin acabat.

La regidora no descarta crear una taxa en forma de fiança per a tots els firaires perquè no es repeteixin "situacions tant esperpèntiques" com les que van succeir l'any passat quan un cop finalitzades les festes de Sant Narcís els firaires van marxar deixant a la Devesa diversos aparells, entre ells, una 'roulotte' i una rentadora.

La regidora també ha demanat a la població que utilitzi els mitjans públics per moure's per la ciutat i que la gent de fora del municipi arribi al centre de Girona mitjançant el tren. A més, ha remarcat que l'Ajuntament conjuntament amb el Consell Comarcal ha reforçat el servei d'autobusos nocturns que uneix Girona amb les principals poblacions veïnes perquè la gent pugui arribar a casa "sense perills i tranquil·lament".