Els Bombers realitzen 41 sortides i Emergències atén 85 trucades relacionades amb el temporal

El pla especial d'emergències per inundacions segueix activat en fase d'alerta per la situació meteorològica

  • El pont d'accés a la platja de l'Arrabassada de Tarragona ha quedat totalment inundat © ACN
    El pont d'accés a la platja de l'Arrabassada de Tarragona ha quedat totalment inundat © ACN
  • Arbre que han retirat de la riera de Barenys, a Salou, arrossegat per l'aigua © ACN
    Arbre que han retirat de la riera de Barenys, a Salou, arrossegat per l'aigua © ACN
El telèfon d'emergències 112 ha atès 85 trucades relacionades amb l'episodi de pluges, mentre que els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les deu del matí, un total de 41 avisos relacionats amb la pluja que està caient arreu del país. Per demarcacions, la de Girona i Lleida no han registrat cap avís relacionat amb el temporal, mentre que la regió d'emergències centre ha rebut un avís i la metropolitana sud setze, bàsicament al Baix Llobregat. A la de Tarragona se n'han produït 22 i a la metropolitana sud setze.

Problemes a Rodalies

En la majoria d'aquesta avisos els Bombers han estat requerits per treure aigua de baixos, soterranis i pàrquings, per ajudar conductors que han quedat embarrancats per l'aigua amb el seu vehicle i per retirar arbres caiguts a la via pública. En aquest sentit, els Bombers han desplaçat, a les tres de la tarda, una dotació per retirar un arbre que havia caigut sobre la catenària del tren al baixador de Castelldefels, fet que ha obligat Protecció Civil a emetre un avís de prelaerta del Ferrocat. Al voltant de les quatre de la tarda l'arbre ja ha estat retirat.

D'altra banda, Protecció Civil ha emès un altre avís de prealerta del Ferrocat pel tren Móra La Nova (12.15) - Estació de França (14.53), que ha quedat aturat, per causes meteorològiques adverses, a les 14.10 hores a la sortida de l'estació de Cunit. Els passatgers han estat transbordats a un altre tren i han pogut continuar fins a la seva destinació. Aquesta incidència obliga a circular en via única entre Cunit i Vilanova i La Geltrú.

La prealerta del Ferrocat també es fa extensiva al tall la circulació entre Figaró i Sant Martí de Centelles, línia R3 de Rodalies, per caiguda d'arbre a la catenària. Renfe ha activat un dispositiu d'autobusos entre ambdues estacions per tal de garantir la mobilitat dels viatgers de la línia.

Pel que fa a l'afectació municipal, l'Ajuntament de Lloret de Mar ha activat el seu Pla d'Actuació Municipal (PAM) per inundacions. Les incidències es concentren sobretot a la comarca de la Selva i a la zona més interior de Girona, segons Protecció Civil.

Protecció Civil recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l'accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques.

Es manté l'Inuncat

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté la fase d'alerta del pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per la situació meteorològica de risc per pluges del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i les incidències provocades per les pluges.

Entre les incidències destaquen les que s'han produït a les carreteres, amb afectacions a tres vies que estan tallades en tots dos sentits per inundacions. Es tracta de la C-31B, que està tallada a Salou (Tarragonès); la N-340a, tallada a Tarragona i Vila-seca, i la TV-7211, tallada a Reus.

D'altra banda, també hi ha dues vies afectades per accidents. Es tracta de la C-63 tallada a Brunyola (Selva) en tots dos sentits de la marxa; la TV-3223 tallada a Pradell de la Teixeta (Priorat) en tots dos sentits per un accident, i l'A-2 tallada a Esparreguera (Baix Llobregat) en sentit Barcelona i un carril tallat en sentit Lleida.

El Servei Català de Trànsit recomana respectar els límits establerts i moderar la velocitat, mantenir la distància de seguretat entre vehicles, frenar amb suavitat i previsió i circular amb primera i lentament en cas d'haver de travessar un bassal gran.