Els pastissers catalans preveuen un lleuger descens de les vendes de panellets aquest 2011

La influència de Halloween porta els establiments a elaborar panellets amb forma de carbassa, bruixa i vampir

El president del Gremi de Pastissers de Catalunya, Joan Turull, ha afirmat que la previsió per aquesta Castanyada és que hi hagi "un lleuger descens de les vendes de panellets". Tot i això confia que aquesta disminució sigui "mínima", de forma que la producció rondi els 900.000 quilograms a tot Catalunya, una xifra similar a la de l'any passat.

"Hi ha una tendència de les diades a la baixa i amb la Castanyada també succeirà el mateix", comenta el pastisser que preveu que les famílies "comprin menys". Segons Turull la despesa mitja d'una família formada per quatre persones serà d'aproximadament 25 euros. 

Panellets terrorífics

De nou els panellets més demandats seran els de pinyons, ametlla, coco, cafè i també xocolata. Tot i això, Turull ha explicat que la influència de la festa americana de Halloween ha fet que cada cop hi hagi més pastissers que inclouen productes relacionats amb aquesta celebracó: "Hem fet panellets amb forma de carbassa, bruixa i vampir", ha explicat Turull que ha lamentat que la Castanyada típica pugui perdre importància a causa d'influències externes.

Malgrat tot assenyala que la tradició de menjar castanyes i panellets està molt arrelada i cada cop compta amb més adeptes: "El punt a favor és que la base del panellet no afecta a cap religió, ja que el masapà el pot menjar tothom".

Moltes pastisseries agremiades tornaran a elaboraran els panellets amb la denominació Especialitat Tradicional Garantida (ETG), que es concedeix a tots els pastissers que s'acullen a l'elaboració dels panellets seguint el mètode tradicional. Els panellets ETG són una garantia de qualitat i artesania i implica l'elaboració del massapà base exclusivament amb ametlla i sucre, prescindint d'elements com la fècula, les pomes o els additius. "El futur de les pastisseries es basa en la qualitat dels productes que ofereixen", comenta Turull que assegura que aquesta és la única direcció que permetrà al gremi superar l'actual situació econòmica.

Girona i Tarragona podrien millorar les vendes

Turull ha explicat que el fet que Tots Sants caigui en dimarts i que molts ciutadans tinguin festa dilluns farà que hi hagi persones que es desplacin cap a segones residències ubicades a Girona o Tarragona. "En aquestes demarcacions pot incrementar-se el consum", comenta Turull.

La previsió segons el Gremi de Pastissers tarragoní és que es venguin uns 50.000 quilograms de panellets a la demarcació. Per la seva banda, els pastissers artesanals gironins creuen que la crisi es farà notar més aquest any però que gràcies al pont podran compensar la davallada prevista en les vendes. "Ens beneficia que hi hagi pont, ve més gent", ha explicat Josep Costa, president del Gremi. El pastisser augura que vendran uns 120.000 quilos de panellets a la demarcació.

Pel que fa a les comarques de Lleida, el Gremi de Forners - que agrupa els forns i pastisseries de la demarcació- confia en assolir la xifra de 140.000 quilograms de panellets que es va registrar l'any passat. El 2010 les vendes van caure un 5% perquè el dia 1 de novembre també va caure en dilluns i molts ciutadans

El preu del quilo de panellet oscil·la entre els 32 i els 45 euros, depenent del tipus, de la zona i de les dificultats d'elaboració.