Es posa en marxa el Laboratori Clínic d’Urgències del Trueta al nou emplaçament

Des del 9 de desembre s’ha estat fent el trasllat

Aquesta setmana ha entrat en funcionament el nou Laboratori Clínic d’Urgències de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta al seu espai definitiu, al costat del Servei d’Urgències. El trasllat de l’equipament al nou emplaçament va començar el passat dia 9 de desembre i ha culminat totalment aquest dimecres, malgrat que dilluns ja va començar a ser operatiu.

Des del centre es recorda que amb el trasllat del Laboratori Clínic Territorial al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, es va deixar al Trueta un laboratori de més petites dimensions per processar les peticions urgents generades a l’Hospital mateix, mentre que a Salt s’atenen les peticions no urgents a més de les de tota l’atenció primària, les peticions de l’Institut d’Assistència Sanitària i les de l’Hospital de Campdevànol.

Mentre es van dur a terme les dues primeres fases de les obres d’ampliació del Servei d’Urgències, el Laboratori Clínic del Trueta estava ubicat a la primera planta de manera provisional. Això es devia al fet que, per fer compatibles les obres amb l’activitat assistencial, va ser necessari ocupar l’espai destinat al Laboratori. Un cop acabades les dues primeres fases de les obres, aquest espai ha quedat alliberat i ha pogut ser ocupat finalment pel Laboratori Clínic.

Al Laboratori Clínic d’Urgències hi treballen un total de 17 professionals, entre facultatius i tècnics de Laboratori, i s’hi realitzen totes les proves urgents que se sol·liciten internament al Trueta. Es tracta principalment de paràmetres urgents d’hematologia, hemostàsia, bioquímica, immunoquímica, fluids biològics i cribratges ràpids de microbiologia.

Part del Laboratori Clínic Territorial

Aquest Laboratori Clínic d’Urgències del Trueta forma part del Laboratori Clínic Territorial de l’Institut Català de la Salut a Girona que el 23 de maig de 2016 es va traslladar a uns nous espais al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, un canvi que va suposar també la integració dels professionals de l’ICS i els que fins aleshores havien format part del Laboratori de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). Aquest canvi d’ubicació ha permès incrementar un 13 % l’activitat del Laboratori Clínic i fins a un 31 % la complexitat de la seva carta de serveis d’ençà del trasllat el 2016.   

Les noves instal·lacions del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt van permetre al Laboratori Clínic disposar de 1.800 metres quadrats, el doble de l’espai que hi havia fins aleshores al Trueta. Aquest canvi ha fet possible passar de realitzar 5.763.017 proves  l’any 2016, a tancar l’any 2019 amb una previsió de més de 6.800.000 de proves. Durant aquests anys també s’ha passat de tenir 130 centres d’extracció a l’atenció primària a tenir-ne actualment 146, gràcies a l’obertura de nous mòduls com el del Centre Penitenciari de Puig de les Basses, el del CAP Josep Masdevall de Figueres o Peralada, entre d’altres. L’augment de l’espai ha permès també poder incrementar la carta de serveis del Laboratori i incorporar-hi noves tècniques que abans no es podien oferir, augmentant així la seva complexitat. Aquest seria el cas de determinacions com els marcadors de preeclàmpsia, marcadors de la insuficiència cardíaca, marcadors de malaltia inflamatòria intestinal, determinacions sindròmiques de malalties infeccioses per tecnologia de PCR a temps real i proves genètiques, entre d’altres. Abans del trasllat del Laboratori Clínic al Parc Hospitalari Martí i Julià, totes aquestes proves s’havien d’enviar a altres laboratoris de Barcelona perquè hi fossin processades.

Al Laboratori Clínic Territorial de Girona hi treballen prop d’un centenar professionals que provenen de l’Hospital Trueta, de l’Hospital de Santa Caterina i de l’Hospital de Campdevànol. El Laboratori realitza activitat per a l’ICS Girona (tant del Trueta com dels 27 equips d’atenció primària), per a l’IAS (de l’Hospital de Santa Caterina, dels centres de la xarxa de salut mental i dels tres equips d’atenció primària) i també per a l’Hospital de Campdevànol, on també hi ha unes instal·lacions, i dels centres sociosanitaris.