Presó per al pagès que va contaminar una riera abocant-hi purins durant més de deu anys

L'Audiència imposa al ramader una multa de 960 euros i li prohibeix criar bestiar durant el temps de la condemna

La granja 'Aulet Batlle S.L.', situada al Mas Freser d'Aiguaviva, va començar a criar vaques l'any 1993. L'acusat, que n'era el propietari, va anar ampliant l'explotació amb els anys i incorporant-hi més caps de bestiar.

Com ha admès el ramader davant l'Audiència, però, el sistema per tractar els excrements dels animals era deficitari. L'explotació disposava d'una fossa de recollida de dejeccions, però no estava impermeabilitzada, i això feia que els purins i les bactèries fecals es filtressin directament cap al subsòl.

A més, durant més de deu anys, el ramader també va abocar part dels purins directament a la riera d'en Vinyes, que passa a tocar de l'explotació de vaques. Quan les dejeccions sortien de la granja, anaven a parar a una arqueta amb dues sortides: una donava directament a la fossa, i l'altra, directament a la riera.

Això provocava que, quan plovia, l'aigua fes sobreeixir l'arqueta i tots els purins anessin a parar directament a la riera. L'any 2003, la granja va obtenir llicència municipal, però l'explotació no estava inscrita al registre corresponent de la Generalitat, precisament perquè li faltava corregir les deficiències a l'hora de tractar els purins.

Els abocaments es van allargar fins a principis del 2005 quan, després de diverses inspeccions, els Mossos d'Esquadra i els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van analitzar l'aigua de la riera. A simple vista, els tècnics ja van constatar la presència de purins. I no només això, sinó que al llarg d'uns dos quilòmetres, a la llera de la riera també hi havia xeringues i restes de productes veterinaris.

Entre 300 i 750 cops superior als habituals

Per si en quedava qualsevol dubte, les analítiques del laboratori el van acabar d'esvair. I és que els anàlisis van detectar una alta concentració de nitrats i bactèries fecals -entre 300 i 750 cops superior a l'habitual- tant a l'aigua de la riera com a la d'un pou d'una finca veïna.

Inicialment, Jordi Aulet s'enfrontava a una pena de cinc anys de presó i a pagar una multa de 9.000 euros per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. Aquest matí, però, a les portes del judici, el fiscal i la defensa han acordat una rebaixa de la pena. L'acusat ha admès els fets i el tribunal ha dictat sentència de viva veu.

L'Audiència de Girona ha condemnat Jordi Aulet a un any de presó i a pagar una multa de 960 euros. A més, la sentència també obligarà el ramader a abandonar l'activitat durant el temps que duri la condemna, perquè li prohibeix criar qualsevol mena de bestiar.

Pel que fa a responsabilitat civil, inicialment el fiscal demanava que el pagès hagués de pagar una indemnització de més de 40.000 euros, que és el cost en què es fixaven la neteja de la riera i el pou de la veïna que va quedar contaminat. La propietària del pou, però, ha retirat l'acusació aquest matí i el pagès no haurà de pagar aquesta part (3.130 euros).

Pel que fa a la neteja de la riera d'en Vinyes, la fiscal del cas, Ana Usón, ha explicat que la quantitat fixada inicialment com a indemnització -39.536,94 euros- de moment queda pendent. I és que la defensa ha aportat una acta notarial on s'acredita que Jordi Aulet ha netejat la riera, pagant-ne els costos de la seva butxaca. "El que caldrà fer ara és una inspecció per part de l'ACA, veure si la neteja s'ha fet en condicions i, en cas que calgui portar-ne de noves a terme, reclamar-li els costos a l'acusat", ha conclòs la fiscal.