Jutgen un pagès per abocar purins de vaca a una riera i contaminar-la durant deu anys

El fiscal demana una pena de 5 anys de presó i sol·licita que pagui una indemnització de gairebé 40.000 euros

La granja 'Aulet Batlle S.L.', situada al Mas Freser d'Aiguaviva, va començar a criar vaques l'any 1993. El seu propietari, Jordi A.B., va anar ampliant l'explotació amb els anys i incorporant-hi més caps de bestiar.

Com sosté el fiscal, però, el granger no tractava correctament els excrements dels animals. L'explotació disposava d'una fossa de recollida de dejeccions, però aquesta tenia "una impermeabilització deficitària" i això feia que els purins i les bactèries fecals es filtressin cap al subsòl.

A més, el granger també abocava part dels purins directament a la riera d'en Vinyes, que passa a tocar de l'explotació de vaques. Quan les dejeccions sortien de la granja, anaven a parar a una arqueta amb dues sortides: una donava a la fossa, i l'altra, directament a la riera.

Això provocava que, quan plovia, l'aigua fes sobreeixir l'arqueta i tots els purins anessin a parar a la riera. Segons el fiscal, el processat coneixia perfectament aquest problema i "no feia res per evitar-ho". Segons recull l'escrit d'acusació, aquesta situació va durar més de deu anys.

L'any 2003, la granja va obtenir llicència municipal, però l'explotació no estava inscrita al registre corresponent de la Generalitat, precisament perquè li faltava corregir les deficiències a l'hora de tractar els purins. La situació es va allargar fins a principis de 2005 quan, després de diverses inspeccions, els Mossos d'Esquadra i tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van analitzar l'aigua de la riera.

Els agents i els tècnics ja van constatar a simple vista que la riera d'en Vinyes estava contaminada per purins. "Es van observar gran quantitat de purins, i fins i tot, xeringues i restes de productes veterinaris al llarg d'uns 2 quilòmetres del curs de la riera", recull l'escrit de fiscalia.

Entre 300 i 750 cops superior a l'habitual

I per si quedava qualsevol dubte, les analítiques del laboratori el van acabar d'esvair. I és que els anàlisis van detectar una altra concentració de nitrats i bactèries fecals -entre 300 i 750 cops superior a l'habitual- tant a l'aigua de la riera com a la d'un pou d'una finca veïna.

El fiscal acusa el pagès d'Aiguaviva d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, li demana una pena de 5 anys de presó i una multa de 9.000 euros. A més, sol·licita que es clausuri l'explotació ramadera durant quatre anys. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació demana que el pagès indemnitzi la Generalitat amb 39.536,94 euros (per la neteja de la riera) i a la veïna propietària del pou amb 3.130 euros més.