CiU aprovar la modificació d'ordenances fiscals per al 2012 a Girona amb els vots del PP

Les forces d'esquerres critiquen la manca de diàleg del govern i alerten que es "consolida" el pacte amb els populars

El PPC ha donat suport a la modificació de les ordenances fiscals que el govern municipal ha dut a aprovació aquest dimarts. Els grups de CiU i PPC han mantingut diverses reunions de treball per arribar a un acord, que s'ha escenificat al ple. La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha defensat que són unes modificacions que permeten un equilibri entre la necessitat de recaptar de l'ajuntament i el fet de no incrementar la pressió a les famílies. "Esperem comptar amb el vot favorable de totes les forces polítiques perquè el 2012 serà un any difícil i compromès i demana d'extrema responsabilitat per part de tots", ha manifestat.

L'única força que s'ha sumat a la crida de CiU ha estat el PPC. La portaveu, Concepció Veray, ha defensat el contingut de la proposta i ha dit que la premissa que van posar a CiU per començar a negociar era el fet de no tocar els impostos i mantenir-los, per quart any, congelats. Veray ha dit que han donat suport al govern "en favor del bé comú i en favor de la ciutat". "Calia buscar l'equilibri entre els interessos de l'ajuntament i l'economia de les famílies i crec que són unes bones ordenances perquè es garanteix aquest equilibri", ha afirmat Veray, que destaca que la modificació està pensada per ajudar les famílies i els empresaris amb bonificacions, com per exemple, aquella pels veïns afectats per llargues obres.

PSC, CUP i ICV, enfadats

Les altres tres formacions del ple no han votat a favor ja que la CUP ha votat en contra i ICV i PSC s'han abstingut a l'espera de negociar amb el govern, amb vistes a l'aprovació definitiva de les ordenances, algunes modificacions. Tots tres partits han criticat CiU per haver anat a buscar només l'acord del PPC i no haver-se reunit amb la resta de grups per intentar negociar les ordenances.

El portaveu d'ICV, Joan Olòriz, ha assenyalat que la proposta és "continuista" i, per tant, ha retret al govern que no hagi volgut negociar amb ICV, que ha estat al govern els darrers vuit anys. Olòriz ha afirmat que "no hi ha replantejaments de fons" en la modificació d'ordenances. "Enlloc de parir una muntanya, han parit un ratolí", ha ironitzat el líder d'ICV. Per això, ha retret al PPC que hi doni suport quan, en els passats exercicis, no ho havia fet i ha recordat que, entre d'altres, el PPC demanava una bonificació de l'IBI per a famílies nombroses del 90% i aquest any només s'augmenta del 30% al 40%.

Olóriz ha acusat al grup de CiU de crear "un nou tripartit" amb els regidors del PPC. Per part de la CUP, el seu portaveu, Jordi Navarro, també ha carregat contra CiU per no haver cercat les complicats de la resta de grups i ha manifestat que s'està "consolidant" l'entesa amb el PPC i això porta la ciutat "a un govern de dretes".

Navarro ha criticat que s'opti per congelar els impostos i no les taxes perquè, segons ha remarcat, els impostos són progressius i, en canvi, les taxes les paguen tots els ciutadans independentment de la seva capacitat econòmica. Per això, ha assenyalat que caldria haver-se plantejat una apujada d'impostos per als ciutadans més rics. Navarro ja ha avançat que presentaran al·legacions.

CUP i ICV han demanat que, en el cas de bonificar veïns i empresaris afectats per obres, no hagi de ser l'ajuntament qui deixi d'ingressar recursos i que sigui l'administració que fa les obres qui bonifiqui els veïns.

La proposta tampoc ha agradat al PSC que ha fet una exhaustiva revisió de les taxes i ha negat que l'augment mitjà sigui del 3%. "Com a mínim s'apugen un 3% perquè hi ha casos que augmenten espectacularment", ha dit la portaveu, Pia Bosch. La líder socialista ha posat de manifest que el govern "s'inventa" dues taxes: cobrarà 150 euros per a les celebracions dels casaments i 260 euros per dia a entitats o particulars que vulguin ocupar la via pública per a festes o trobades. "Donarem ex aequo el premi a les taxes més antipàtiques", ha manifestat Bosch.

El PSC no ha votat en contra de la proposta sinó que s'ha abstingut i ha demanat al govern que tingui en consideració algunes propostes i, si ho fa, s'ha compromès a votar a favor en l'aprovació definitiva. Bosch ha avançat una de les propostes: que en casos de dació en pagament les famílies no hagin de pagar la plusvàlua.

L'alcalde justifica l'entesa amb el PPC

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha demanat als partits que no esgotin el crèdit del govern municipal en la primera proposta de modificació d'ordenances i ha demanat un vot de confiança i que, si cal, les crítiques de continuisme es facin a final de mandat. A més, ha agraït les abstencions del PSC i ICV.

Puigdemont també ha defensat el pacte amb el PPC i ha recordat que quan els dos partits eren a l'oposició coincidien en la majoria de criteris com així també ho han fet en els programes electorals. "No hem negociat amb el PPC per matemàtica, malgrat que ens dóna la majoria, sinó perquè fa temps que tenim afinitat de plantejaments", ha defensat.

L'alcalde ha declarat que s'ha "posat ordre" tant en les taxes que regulen l'ocupació de la via pública com en el decàleg de bonificacions per a l'ús d'equipaments municipals. Puigdemont ha defensat que s'han posat al dia "amb la perspectiva d'equitat i no de caprici o arbitrarietat".

Impostos congelats, bonificacions pels afectats per obres

Les línies generals de la modificació d'ordenances que s'ha aprovat recull la congelació, per quart anys, dels impostos i una revisió de les taxes segons les variacions de l'IPC i, per tant, una apujada entorn el 3%.

També hi ha variacions en quant a les bonificacions que, en el cas de l'IBI per a famílies nombroses, passa del 30% al 40%. També se'n creen de noves com una rebaixa del 50% de la taxa de guals per als veïns afectats per obres ja les faci l'ajuntament (sempre que durin més de sis mesos ) o una altra administració (si duren més de dos anys). En el cas dels comerços, les bonificacions seran de la meitat de la taxa dels guals -en cas de tenir-ne- així com també per a la recollida d'escombraries o la taxa de terrasses per als bars.

També s'ha incorporat una nova qüestió que recull que els ciutadans que hagin estat sancionats de manera ferma en els últims dos anys per incompliment d'alguna ordenança municipal no puguin beneficiar-se de cap bonificació.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha detallat que algunes de les taxes més populars com la zona blava, augmenta del 0.95 euros/hora fins un euro/hora i també es crea una nova taxa referida als guals. A partir d'ara, tots els veïns que tinguin garatge hauran de pagar a l'ajuntament, tinguin gual o no. Es creen així dos tipologies de guals: aquells veïns que disposen de distintiu i poden trucar la grua i els que paguen la taxa però no tenen dret a grua. La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha explicat que la nova tipologia de gual (que no té dret a grua) serà un 10% més econòmica que el gual tradicional.