La Generalitat treu a subhasta part de l'herència dels germans Anlló per 2,27 milions d'euros

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols vol destinar els diners al futur Museu Thyssen i a l'ampliació de l'asil Surís

El Govern ja ha escollit data, hora i lloc per treure a subhasta part de l'herència dels germans Anlló. Serà el dia 2 de desembre, a partir de les onze del matí, a la seu de la Direcció General de Patrimoni. Segons publica avui el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), en total sortiran a subhasta 31 lots, procedents d'herències intestades que han revertit a la Generalitat.

Els diferents lots es refereixen a propietats d'arreu de Catalunya. Entre aquests, hi ha locals i pisos a Barcelona, una casa a Mataró, un solar a Roda de Barà (Tarragonès), un terreny rústic a Palau-saverdera (Alt Empordà) o habitatges a Palafrugell i Palamós (Baix Empordà).

En aquesta comarca, però, hi ha nou propietats a Sant Feliu de Guíxols, que formen part de l'herència dels germans Anlló, morts l'any 2002 sense descendència ni testament. En concret, es tracta de tres cases, quatre aparcaments, un solar i un apartament que surten a concurs i que estan valorats d'entrada en 2.272.051 euros.

De totes les propietats, la més cara és una casa que té un preu de sortida de 707.192 euros; i la més barata, un apartament que s'ofereix d'entrada per 14.634 euros. La subhasta, però, no inclou cap dels vuit hotels patrimoni dels dos germans -la joia del seu llegat- que estan tancats d'ençà de la mort dels Anlló.

El motiu, segons explica el vicealcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó, és que cal tirar endavant un canvi urbanístic al Pla General abans que els vuit hotels puguin sortir a subhasta. "Calculem desencallar aquest tràmit en abans de finals d'any o, a tot estirar, entre tres i quatre mesos", ha explicat Albó.

El Thyssen i l'asil Surís

Els diners que s'obtinguin amb la venda de les propietats no aniran a parar a les arques públiques, sinó que s'hauran de destinar a projectes socials i culturals. I l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ja té clar què finançarà. "Els diners serviran per tirar endavant dos grans projectes del municipi: el futur Museu Thyssen i l'ampliació de l'asil Surís", ha concretat Pere Albó.

"Tant de bo el resultat d'aquestes subhastes ens permetés fer aquests dos equipaments, però segur que encara en faltarà", ha expressat el vicealcalde. I ha afegit: "De totes maneres, quan aquest patrimoni reverteixi a la ciutat, suposarà una empenta decisiva perquè els dos projectes puguin caminar".

Un patrimoni valorat en 12,5 MEUR

Els dos germans, Joan i Francesc Anlló, van morir l'any 2002 sense haver fet testament ni tenir descendència. El seu patrimoni immobiliari inclou un total de divuit finques a Sant Feliu de Guíxols (vuit hotels, quatre aparcaments i sis apartaments) i un pis a l'avinguda Diagonal de Barcelona de 250 metres quadrats.

En morir el darrer germà l'any 2002 sense haver fet testament ni tenir hereus directes, el seu llegat va passar temporalment a mans de la Generalitat. Per llei, el Govern està obligat a destinar el patrimoni a entitats culturals, socials i sense ànim de lucre.

De tot el llegat dels Anlló, fins ara, nou anys després de la seva mort, només s'ha venut el pis de Barcelona. L'habitatge es va vendre per 800.000 euros, el preu de sortida que es va fixar en subhasta. Ara, la Generalitat traurà a subhasta els diferents lots de Sant Feliu de Guíxols. Restaran pendents, encara, però, els vuit hotels.

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va valorar en 12,5 MEUR l'herència dels germans Anlló. El vicealcalde es mostra satisfet que el llegat surti a subhasta, però tampoc s'està de posar un punt agredolç a la notícia. I és que, d'ençà que els dos germans van morir, Pere Albó considera que el seu patrimoni s'ha "deteriorat i se n'ha malbaratat el potencial".

"Es tractava de l'empresa més important de Sant Feliu de Guíxols, perquè no s'ha d'oblidar que reunia vuit hotels; i potser pel boom immobiliari, en el seu moment tot es va tractar com a patrimoni, sense tenir en compte que part del llegat es podia impulsar com a empresa, continuant el projecte iniciat", ha declarat Pere Albó.

Apart de les finques, l'herència dels germans Anlló també incloïa cinc comptes corrents -tres en bancs, un a Andorra i un altre a Suïssa- que sumaven un import líquid de 621.000 euros. Tot i això, el Govern ja en va fer servir uns 416.000 que es devien a l'ajuntament en concepte d'IBI, i també per indemnitzar els treballadors dels diferents hotels, que es van tancar a partir del 2002.