La Fundació Salut Empordà descarta l'ERO i diu que es podrien retallar els sous un 5%

El comitè defensa que els diners de la retallada dels salaris els pertoquen perquè consideren que no són una entitat pública

Segons els han explicat aquest dimarts, els assessors legals de la fundació haurien trobat una fonamentació jurídica segons la qual aquesta és una fundació del sector públic, tot i ser privada, que avalaria la retallada del 5% dels salaris del sector sanitari decretat pel Govern. Tot i això, la direcció reconeix que cal continuar treballant en aquesta línia per aconseguir més arguments que ho fonamentin i esperen tenir-ho abans de Nadal.

Demostrar que la retallada de salaris s'ha fet de forma correcta permetria no haver de fer constar els diners de l'aprovisionament -uns 1,5 MEUR en aquest exercici- en el balanç i per tant reduir el dèficit. D'aquesta manera, el pressupost quedaria "equilibrat" i no caldria emprendre mesures d'ajustament, com ara l'ERO que s'estava estudiant. L'objectiu final, segons el comitè, és que la fundació pugi passar l'auditoria que li ha de permetre renovar els crèdits.

Segons els ha exposat la direcció, el deute del centre està causat per l'aprovisionament de diners de les dues demandes col·lectives que s'han presentat arran de les retallades. "Mentre no hi hagi un resolució del Suprem, han d'anar aprovisionant uns diners i posar-los en el balanç comptable cada any i això, diu la fundació, és el que produeix el dèficit", explica Montse Guitart, que és vocal del comitè d'empresa.

Aquesta és una via que obra un nou escenari però que no soluciona el problema, segons el comitè. El que fa és donar una mica d'aire a la situació però caldrà veure si es confirma. En cas contrari, segons Guitart,caldrà posar de nou sobre la taula el condonament del 5% o l'expedient de regulació i per tant començar de nou el procés de negociació. "Si troben fonaments jurídics en contra d'aquesta resolució presa, tornarem a estar amb les mateixes però el 2012", assenyala Guitart.

Els treballadors reclamen els diners de la retallada

El comitè d'empresa que representa als treballadors defensa que "els pertoquen" els diners que se'ls ha retallat ja que el caràcter de la fundació és privat i així consta en tots els documents. Ara bé, entenen que la direcció estigui buscant el camí "més beneficiós" per aconseguir que es condoni el deute del 5% i millorar les finances de la fundació. Des del comitè, recorden que segueix endavant la demanda col·lectiva que van presentar en contra de la retallada del 5% i que falta que el Tribunal Suprem es pronuncïi.

Fins ara, la direcció i l'alcalde de Figueres, que és el president de la fundació, demanaven als treballadors que condonessin aquest 5% i per tant que no reclamessin el retorn dels diners per tal d'evitar així haver de presentar un ERO temporal. Es calcula que la retallada del 5% durant la seva aplicació - des de l'1 de juny del 2010 fins al 31 de desembre del 2012- suposarà un estalvi d'uns 4MEUR, segons càlculs de la fundació.

Demà dimecres hi ha prevista una nova reunió entre el comitè i la direcció, per tal que aquests últims presentin per escrit el que es va aprovar per la Junta del Patronat reunida ahir. Posteriorment, se celebrarà una assemblea urgent per informar de la situació actual i aclarir possibles dubtes.