Presó per a l'acusada de calar foc a un edifici de Girona on havia conviscut amb la xicota

La sentència obliga la processada a indemnitzar els veïns i les asseguradores amb més de 12.200 euros

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Carme Capdevila, considera provat que Inmaculada Rodríguez va ser qui va provocar les flames. L'acusada, de 32 anys, havia mantingut una relació sentimental amb una dona, que era propietària d'un pis al carrer Orient de Girona.

La parella vivia en aquest habitatge, on també s'hi estava la mare de la propietària. A finals de juliol de l'any passat, però, la relació es va acabar i la propietària va demanar a Rodríguez que se n'anés. A més, segons recull la sentència, la dona va deixar diverses caixes amb pertinences de l'acusada (roba i joguines) al replà del pis perquè se les emportés.

El dia 1 d'agost, pels voltants de tres quarts de set de la tarda, Inmaculada Rodríguez va voler parlar amb la seva exparella. Va pujar fins al l'habitatge, situat al sisè pis del bloc, però la propietària no la va voler obrir. A més, com que la dona sabia que la processada tenia un joc de claus, va passar la cadena de la porta per evitar que entrés.

L'acusada, que no va poder entrar a dins perquè la cadena li ho impedia, va rebotir les claus a dins el pis per l'escletxa que va quedar oberta. Després, segons recull la sentència, li va dir a la seva exparella: "Ara et cremaré el pis". Pocs instants més tard, la processada va complir la seva amenaça i va calar foc a les caixes que hi havia al replà.

L'incendi va fumar tota l'escala i va provocar nombrosos danys. Es van cremar les portes de tres habitatges i de l'ascensor, les flames van afectar rebedors i mobles d'alguns pisos, van ennegrir les parets de l'escala i es van menjar part de l'estesa elèctrica. A més, el fum va provocar una insuficiència respiratòria aguda a un dels veïns.

Cap mena de credibilitat

Tot i que durant el judici Inmaculada Rodríguez va negar haver estat l'autora del foc, l'Audiència de Girona no dóna cap mena de credibilitat al relat que va fer dels fets. L'Audiència considera que l'acusada va actuar per despit i ràbia contra la seva exparella. A més, la sentència també recull que, quan els Mossos d'Esquadra la van anar a detenir, el primer que els va dir Inmaculada Rodríguez va ser que ella "no havia cremat res". ¨

L'Audiència condemna l'acusada a cinc anys i nou mesos de presó. A més d'un delicte d'incendi, el tribunal la considera autora de dos delictes de lesions (un d'ells, dins l'àmbit de la violència domèstica) i d'una falta de lesions. També li prohibeix acostar-se a la seva exparella i comunicar-se amb ella durant dos anys.

En matèria de responsabilitat civil, el tribunal imposa a Inmaculada Rodríguez el pagament d'una indemnització de 12.210, 82 euros, pels danys que el foc va fer tant a l'escala de l'edifici com als diferents pisos. La sentència no és ferma i, en un termini de cinc dies, es pot interposar recurs davant el Tribunal Suprem.