Penes de presó per a un clan de la Font de la Pólvora que distribuïa droga adulterada

L'operació policial que va permetre detenir els condemnats va iniciar-se arran de la mort de més de deu toxicòmans

Condemna testimonial per als integrants d'un clan de la Font de la Pólvora (la majoria d'ells, familiars) que es dedicaven a distribuir droga adulterada des d'aquest barri de Girona. El cas que s'ha sentenciat aquest dimarts va arrencar a principis del 2006, quan es va detectar un degoteig de morts entre toxicòmans que consumien cocaïna o bé s'injectaven heroïna.

En total, més de deu persones van morir. Això va comportar que els Mossos d'Esquadra iniciessin una investigació al barri gironí, on hi viuen famílies d'ètnia gitana, per comprovar l'origen dels estupefaents. Arran de diversos testimonis protegits, els agents van poder analitzar diverses mostres de droga i van identificar vuit veïns del barri, que es dedicaven a traficar.

En cada transacció, els traficants guanyaven entre 6 i 40 euros per la venda de paperines de cocaïna i heroïna. Després de més de mig any d'investigació, els Mossos d'Esquadra van portar a terme un dispositiu policial al barri i van entrar en diversos habitatges dels carrers Roure i Acàcia. El dispositiu es va portar a terme el 13 d'octubre del 2006 i, en total, es van escorcollar cinc habitatges.

A dins de les cases, els agents van intervenir nombrosos rellotges i joies (anells, arracades i collarets), més de 3.400 euros en efectiu, diversos aparells electrònics (DVDs, càmeres de filmar o telèfons mòbils) i -fins i tot- escopetes i pistoles. Tots aquests objectes, el clan els obtenia fent transaccions de droga, bàsicament cocaïna i heroïna, que barrejaven amb altres substàncies químiques i medicaments.

A més, els mossos també van intervenir diverses quantitats de cocaïna i heroïna als diferents habitatges, que en conjunt tenia un valor aproximat de 3.500 euros al mercat negre. Per aquest cas, el fiscal va imputar vuit integrants del clan per tràfic de drogues.

A tots ells, inicialment els demanava penes de sis anys de presó per tràfic de drogues i el pagament d'una multa de 10.000 euros.

Rebaixa de la pena

Aquest matí, en mig d'un fort dispositiu policial, l'Audiència de Girona ha celebrat el judici del cas. Tot i això, no ha calgut fer la vista oral perquè el fiscal i les defenses dels vuit acusats -dos dels quals estan a presó- han pactat una rebaixa de la pena.

L'Audiència ha absolt una de les processades, Melisa B.C., i n'ha condemnat una altra a tres anys de presó, Beatriz Valero, per tràfic de drogues, reconeixent que aquesta dona en el moment dels fets consumia estupefaents. Pel que fa a la resta dels sis acusats, el tribunal els ha condemnat de viva veu a dos anys de presó i els ha reconegut l'atenuant de drogoaddicció.

En concret, aquests integrants del clan són Juan Moreno, Micaela Moreno, Dolores Hernández, Juan Fajardo, Sonia Cortes i Verónica Benjumea. Al final de la lectura de la sentència, totes les defenses dels condemnats han demanat que se'ls suspengui la pena o bé que se'ls substitueixi per un tractament de desintoxicació.

Un dels advocats, Joaquim Bech de Careda, ha explicat que tots els condemnats "han reconegut la seva responsabilitat per uns fets que eren bastant evidents". El lletrat ha dit que, a l'hora de tancar el pacte, ha estat rellevant "i realment sorprenent" ha estat la reducció de pena feta per la fiscalia.

Per la seva banda, una altra de les defenses, Carles Monguilod, ha dit que les penes acordades "reconeixent la circumstància de toxicomania, i la substitució per un tractament terapèutic, permetran que cap dels condemnats hagi d'entrar a presó".