Un miler de persones es manifesten a Lloret de Mar contra el tancament a la nit del CAP

La restricció horària s'aplica a partir d'aquest dilluns a ambulatoris de la Selva Marítima i l'Alt Maresme i al CAP de Platja d'Aro

Els organitzadors de la concentració d'aquest vespre a Lloret de Mar s'han mostrat satisfets per la vora de mil manifestants que han volgut mostrar el seu rebuig al tancament a la nit del CAP. Durant la protesta s'han fet parlaments en contra d'aquesta mesura i, fins i tot, la companyia Rue de Teatre ha escenificat el funeral per 'la mort' de la Seguretat Social.

El moment culminant de la nit ha arribat a l'hora del tancament del CAP, a les nou de la nit. Hi ha hagut moments de crispació ja que alguns manifestants volien impedir que es tanqués l'ambulatori -la Plataforma Antiretallades de la Sanitat de Lloret se n'ha volgut desvincular ja que han assegurat que ells volien una protesta "pacífica". Finalment els manifestants s'han retirat i els professionals sanitaris han pogut tancar el CAP.

Preocupació entre els lloretencs

Una de les participants en la protesta, la veïna de Lloret Ana María Martín, recordava que durant 15 anys la seva filla ha tingut atacs epilèptics, i es preguntava com podrà anar ara a l'hospital més proper en cas que torni a passar, essent vídua i sense cotxe. Per la seva banda, la veïna Conxi Cerdán explicava que és "al·lèrgica severa" i que en un cas va haver de recórrer a la nit al CAP perquè s'afogava. Es preguntava si a partir d'ara haurà de fer el camí fins a l'Hospital de Blanes "afogant-se" i esperar darrere "les cues que hi haurà". La presidenta de Catalunya contra el Càncer de Lloret de Mar, Cristina Pané, també participant en la protesta, subratllava que "la sanitat pública i l'educació no es poden retallar".

Fabrellas ha lamentat que la població de Lloret pot arribar a moure's entre els 50.000 i els 60.000 habitants, a més de l'arribada a la localitat dels jubilats de la Imserso, per exemple. Per això que considera "impossible" que es pugui atendre de manera adequada tot aquest volum de població.

La portaveu de la Plataforma Antiretallades de la Sanitat de Lloret ha explicat que tots els grups polítics han donat suport a la protesta, tot i que l'alcalde, Romà Codina, no s'hi ha deixat veure. Precisament pel tema del tancament del CAP Codina té prevista una reunió amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, dimecres vinent.

La concentració d'avui arriba després que Blanes ja n'hagi celebrat tres -l'última dissabte passat. D'altra banda, la Plataforma Antiretallades de la Sanitat de Lloret té previst reunir-se cada dimarts a les vuit del vespre al Centre Cívic del Rieral per donar continuïtat a les mobilitzacions.
El consistori de Lloret ja va aprovar al ple de finals de setembre una moció presentada per tots els grups municipals -CiU, ERC, PSC, Millor, ICV-EUiA, PP i el regidor no adscrit- perquè es mantingui el CAP obert a les nits.

Reforços a l'estiu

A partir d'avui s'aplica la reordenació de l'atenció urgent als ambulatoris de la Selva Marítima i de l'Alt Maresme de Lloret, Tossa, Blanes, Malgrat, Tordera i Canet de Mar, així com també al de Platja d'Aro (Baix Empordà). El Departament de Salut defensa que a la nit es registra "baixa activitat" en aquests centres i que els usuaris "disposen d'alternatives properes i accessibles". Reitera que aquest nou model vol fer que l'atenció primària sigui "més eficient i sostenible", i que també persegueix potenciar l'atenció domiciliària.

Els horaris dels ambulatoris afectats pel canvi són a partir d'avui de vuit del matí a nou de la nit cada dia de l'any, inclosos dissabtes, diumenges i festius. Fora d'aquest horari, els usuaris han de trucar al telèfon 902 111 444 per a informació sanitària o al 112 per a urgències. Tots dos estan coordinats pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), que ha d'activar el recurs més adient (vehicles de servei vital avançat, de servei vital bàsic, atenció domiciliària, helicòpter, etcètera).
Salut també ofereix l'alternativa de dirigir-se al CAP de Sant Feliu de Guíxols en el cas de Platja d'Aro, i per a la resta d'ambulatoris de la Selva Marítima i l'Alt Maresme, adreçar-se als serveis d'urgències de l'Hospital Comarcal de Blanes, de l'Hospital Sant Jaume de Calella o al Punt d'Atenció Continuada (PAC) de Pineda de Mar, situat al CAP d'aquesta població.

Pel que fa a l'atenció domiciliària, a la zona de la Selva Marítima s'assumirà des d'un equip de professionals situat al servei d'urgències de l'Hospital Comarcal de Blanes, i a l'Alt Maresme des d'un equip situat al CAP de Pineda.

D'altra banda, està previst que a la temporada d'estiu, a causa de l'augment de la població que es dóna en els municipis d'aquesta zona, es reforcin els CAP de Lloret i de Malgrat les 24 hores, i que el consultori de Tossa de Mar estigui obert fins a les dotze de la nit. Pel que fa a l'ambulatori de Platja d'Aro, a l'estiu atendrà els pacients les 24 hores del dia.

El tancament d'aquests últims CAP arriba després que ja s'hagi fet efectiva des de l'agost passat la reordenació als ambulatoris de Bàscara (Alt Empordà) i Besalú (Garrotxa); als del Ripollès o als de la Selva interior, a la demarcació de Girona.

El director de Salut a Girona, Josep Trias, s'ha anat reunint amb els alcaldes i representants del món local de tots els municipis implicats per exposar el procés de reordenació de l'atenció continuada. Això, però, no ha servit per calmar els ànims a molts municipis. És el cas, per exemple, de Breda (Selva), on precisament avui estava prevista una acampada a la plaça de l'ajuntament després de gairebé 40 dies ocupant el CAP a les nits.