Comença el pla pilot per combatre el frau elèctric a la Font de la Pólvora de Girona

Endesa inverteix 15.000 euros per sectoritzar vuit blocs del carrer Mimosa

Arrenca el pla pilot per combatre el frau elèctric i acabar amb els talls de llum al barri de la Font de la Pólvora de Girona. A primera hora del matí, els operaris han començat a perforar la vorera que hi ha davant dels vuit blocs del carrer Mimosa on s'hi instal·laran els armaris amb fusibles. L'obra, que assumeix Endesa, costarà uns 15.000 euros i es preveu enllestir abans de Nadal.

A partir d'aleshores, quan hi hagi sobrecàrregues en un edifici, tan sols saltarà la llum d'aquest bloc i no es quedarà tot el carrer a les fosques. El cap d'Explotació de la companyia a Girona, Javier Céspedes, afirma que els talls no es deuen a avaries o a l'estat de la línia, perquè només s'utilitza "entre el 40 i el 50%" de la capacitat i el transformador ha passat totes les inspeccions pertinents. Per la seva banda, la plataforma veïnal Dignitat Font de la Pólvora insisteix que la xarxa elèctrica està obsoleta. A més, reclama que la responsabilitat de guardar les claus dels armaris de fusibles no recaigui damunt els presidents de les comunitats, i que es dipositin al centre cívic.

Un interruptor "a gran escala"

El cap d'Explotació d'Endesa a Girona subratlla que, en definitiva, d'allò que es tracta és de "dotar la xarxa de més sistemes de protecció". I per fer-ho entenedor, fa un símil amb allò que passa dins un habitatge. "De la mateixa manera que en una casa hi ha diferencials i interruptors, que eviten que salti tota la llum de cop, això és més o menys el mateix, però a gran escala", explica Javier Céspedes.

D'aquesta manera, cada vegada que en un edifici se superi amb excés el consum i la potència contractada, els fusibles desconnectaran el bloc de la xarxa elèctrica. A més, per evitar que es facin connexions fraudulentes des dels armaris exteriors –això sí, caldrà obrir-los o rebentar el pany- tècnics d'Endesa també els revisaran de manera periòdica.

Javier Céspedes explica que no caldrà esperar massa per veure si la prova pilot ha funcionat. De fet, diu que un cop la sectorització sigui un fet, "amb un termini d'entre dues o tres setmanes ja podrem tenir resultats visibles". Si la prova és efectiva, com s'ha acordat, s'hauria d'estendre a la resta del barri.

"La xarxa és vella i se sobreescalfa"

La plataforma veïnal Dignitat Font de la Pólvora, que ha fet dels talls elèctrics el seu cavall de batalla, està d'acord amb la solució que s'aplica al carrer Mimosa. "Si serveix perquè tinguem llum ens sembla bé, perquè ens oposem al blindatge dels comptadors", explica una de les seves portaveus, la Marta Zambudio.

Però l'entitat també creu que l'Ajuntament s'ha quedat curt. Reclama que la mesura s'estengui quan més aviat millor a la resta del barri, i insisteixen que al darrere dels talls de llum hi ha una xarxa elèctrica "obsoleta". "Seguim esperant els informes on se'ns digui que està en condicions, perquè de moment allò que sabem és que és vella i se sobreescalfa", subratlla Zambudio.

"La xarxa elèctrica data dels anys 60 ó 70, i des d'aleshores no s'hi ha fet res", hi afegeix una altra membre de la plataforma, la Carmen Jiménez. "I aquí al barri, gairebé tot ho connectem a l'electricitat; si endollem la vitroceràmica, la caldera i les estufes, la llum salta", explica.

A més, la plataforma també s'oposa a què els presidents de les comunitats hagin de guardar les claus dels armaris de fusibles. I demanen que es custodiïn al centre cívic. "No creiem que el president hagi de tenir aquesta responsabilitat, qui ho ha de fer són les administracions i no els veïns", afirma Jiménez.

"No hi ha avaries sinó sobrecàrregues"

El cap d'Explotació d'Endesa a Girona reitera, però, que la causa dels talls elèctrics a la Font de la Pólvora són "les sobrecàrregues" derivades del frau "i no les avaries". Javier Céspedes explica que la xarxa elèctrica del barri està "suficientment dimensionada". I per demostrar-ho, treu xifres. Explica que de tota la capacitat que té, actualment només se n'utilitza "entre el 40 i el 50%" i que, per tant, no està saturada.

A més, en referència a l'estat de les línies, Céspedes explica que el centre de transformació del barri ha passat totes les inspeccions pertinents. Toca fer-les cada tres anys, i la propera, precisament, es durà a terme al gener del 2020.

Pel què fa a l'estesa de baixa tensió, el cap d'Explotació d'Endesa diu que, en aquest cas, la normativa no obliga a revisar-la. Però que això és així no només a la Font de la Pólvora, sinó també a tot arreu. "La xarxa del barri és adequada per aguantar la potència contractada", reitera.

Per últim, Céspedes explica que al llarg d'aquest 2019, al barri hi ha hagut setze altes de nous contractes (alguns dels quals, arran de l'última campanya de regularització que es va dur a terme amb l'Ajuntament). "Hem passat d'uns 280 contractes a uns 300; no ha estat un creixement exponencial", conclou.