Temperatures rècord a tot Catalunya en un mes d'octubre

A Barcelona s'ha registrat la temperatura més alta en quasi un segle

Entre els dies 10 i 12 d'octubre es van superar els 30 ºC a totes les comarques del litoral i del prelitoral, a la Catalunya central i fins i tot en algunes valls del Pirineu i Prepirineu. En canvi, va quedar per sota a gran part de les comarques de ponent, fins i tot al pla de Lleida. Així, la temperatura màxima va superar els 33 ºC en diversos punts del prelitoral i fins i tot del litoral, com ara a l'Empordà.

Entre els valors més elevats, hi ha els 34,0 ºC del dia 11 a Aldover (el Baix Ebre), mentre que el dia 12 es van assolir 34,7 ºC a Girona, 34,5 ºC a Sant Salvador de Guardiola (el Bages), 34,1 ºC a Cabanes (l'Alt Empordà) o 33,9 ºC a Vallirana (el Baix Llobregat). El mateix dia es van enregistrar 33,2 ºC a l'estació meteorològica de Barcelona-Zona Universitària.

Més de la meitat de les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) han superat la temperatura màxima en un mes d'octubre en almenys 10 anys. En aquest sentit, destaquen les temperatures superiors a 33 ºC de Sant Pere de Pescador (Alt Empordà), els Hostalets de Pierola (Anoia), Sant Salvador de Guardiola (Bages), Aldover (Baix Ebre), el Montmell (Baix Penedès), Cassà de la Selva (Gironès), Benissanet (Ribera d'Ebre) i Vilobí d'Onyar (Selva). La temperatura més alta és la de Sant Salvador de Guardiola, amb 34,5ºC i Aldover amb 34.

D'aquesta manera, al contrari de l'episodi de la setmana anterior, aquesta vegada les estacions d'alta muntanya, situades per sobre dels 2.000 metres d'altitud, també han superat la temperatura més alta de la sèrie. A més, en alguns sectors de l'Alt Empordà s'ha enregistrat la temperatura màxima de l'any, superant la dels mesos del passat estiu, com és el cas de Castelló d'Empúries (32,9 ºC el dia 12 d'octubre).

Fresca a la nit

Per contra, s'ha produït una inversió tèrmica durant les hores nocturnes, que ha provocat nits fresques o fredes a les fondalades, mentre que la temperatura era molt elevada també de nit a les zones enlairades. Algunes estacions de les serres litoral i prelitoral, així com del Pirineu, han enregistrat la temperatura mínima diària més alta de tota la sèrie en un mes d'octubre el dia 12. Cal destacar els valors de 21,9 ºC a Barcelona, 20,4 ºC a Begues (el Baix Llobregat) o 19,5 ºC a Dosrius (el Maresme).

L'amplitud tèrmica va ser molt destacada a Das, al fons de la Cerdanya, on la temperatura mínima va ser de -0,1 ºC i la màxima de 29,2 ºC. A la resta del país, les amplituds més grans s'han enregistrat al Gironès: a Fornells de la Selva, la temperatura mínima va ser de 6,0 ºC i la màxima de 34,3 ºC.

La predicció meteorològica pels propers dies es caracteritzarà per un afebliment de l'anticicló que ens ha afectat aquest darrers dies i pel pas d'un solc davant del litoral català amb una entrada d'aire més fred. Per tant, entre divendres i dissabte hi haurà una davallada entre notable i acusada de les temperatures. Aquest ambient més fresc, amb temperatures més normals per l'època de l'any, es mantindrà al llarg de l'inici de la setmana vinent.