L'hospital de Blanes deixa d'acollir parts i serà necessari desplaçar-se fins a Calella

La corporació diu que concentrar els naixements en un sol centre millorarà el servei i reduirà a la meitat les derivacions de nounats

A partir del pròxim dilluns les dones de Tossa, Blanes i Lloret de Mar que es posin de part hauran de fer més quilòmetres per donar a llum. Fins ara, l'Hospital Comarcal de Blanes atenia més de 500 parts l'any i l'hospital de Calella, situat a 20 quilòmetres, n'atenia més de 600. En total, els dos hospitals acumulaven 1.300 parts anuals. En compliment dels criteris de planificació del Departament de Salut, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha hagut d'integrar el servei i concentrar a l'hospital de Calella tots els parts. Els criteris del departament estableixen que un hospital ha de tenir, com a mínim, un miler de parts l'any perquè el servei sigui rentable.

Per això, a partir del 17 d'octubre, tots els parts de la Selva marítima i l'alt Maresme es faran a l'hospital de Calella que veurà doblat d'un a dos quiròfans (i un tercer per si hi ha urgències) l'espai destinat a parts. Aquesta concentració també farà que es doblin els equips de ginecòleg i llevadora per tal d'atendre l'augment de volum de parts. Concretament, hi haurà dos ginecòlegs de dia, dues llevadores a cada torn i un tercer ginecòleg que haurà d'estar localitzable per a casos d'urgència.

Segons ha detallat un dels caps del servei d'atenció a la dona, Joan Antoni Mulà, les pacients continuaran passant consulta i fent-se les proves durant l'embaràs en els centres d'atenció primària o l'hospital on fins ara havien anat i només hi haurà canvis a l'hora de donar a llum. A més, segons ha detallat Mulà, Blanes es quedarà totes les operacions ginecològiques que no precisin d'ingrés hospitalari -aquesta tipologia és el 70% del total d'operacions d'aquesta especialitat- i a Calella només es faran les operacions que requereixin d'un ingrés.

Reduir a la meitat les derivacions

El cap de servei de ginecologia de l'hospital de Calella, Joan Suñé, ha justificat que la concentració del servei permetrà que es puguin atendre parts més complicats. Fins ara, tant Blanes com Calella derivaven entre 20 i 30 nadons nounats per any a centres de referència com els hospitals Josep Trueta de Girona o Can Ruti de Badalona.

Ara, amb la unificació dels parts, Suñé ha explicat que podran quedar-se nounats que pesin més de dos quilos i això farà reduir a la meitat les derivacions. A més, el cap del servei ha explicat que això restarà molèsties a les famílies perquè, en els casos de derivacions, el nadó és traslladat a un altre centre mentre la mare queda ingressada en el mateix hospital, mantenint separats la mare i el fill.