L'Audiència condemna a dos anys de presó el pare de Platja d'Aro que va matar el seu nadó

La sentència rebaixa les pretensions del fiscal perquè l'acusat no tenia experiència a l'hora de cuidar nadons

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Francisco Ortí, recull el veredicte emès pel jurat popular, que va determinar que l'acusat era culpable d'un homicidi imprudent. Els fets van tenir lloc el 8 de desembre del 2009 a l'apartament de Platja d'Aro on vivien l'acusat i la seva parella.

Alejandro Suárez Puente es va quedar sol amb el nadó i la criatura va començar a plorar. Per fer-lo callar, el pare el va agafar en braços i -segons recull el veredicte- "faltant a les normes més elementals" a l'hora de tenir cura d'un nadó, el va bressolar i alçar. Aleshores, el nen va picar amb el cap contra una superfície "llisa, plana i dura" del pis i va morir a conseqüència del cop.

Tot i que, després de la lectura del veredicte, el fiscal va demanar que es condemnés Suárez a una pena de quatre anys, l'Audiència ha rebaixat la condemna a la meitat. A l'hora de dictar sentència, el tribunal considera que "no només s'ha de tenir en compte la gravetat del fet" (la mort de la criatura) sinó també la inexperiència que tenia l'acusat.

I és que el nadó era el primer fill de Suárez, i quan va néixer la criatura el processat només tenia 22 anys. "Cal tenir en compte la joventut i la poca experiència -o cap- en el tractament de nadons per part de l'acusat", recull la sentència de la Secció Quarta.

Per això, l'Audiència de Girona conclou que cal imposar una condemna de dos anys a Alejandro Suárez per un delicte d'homicidi imprudent. Aquesta pena és, fins i tot, inferior a la que va demanar la defensa després de la lectura del veredicte (aquesta part va sol·licitar dos anys i mig de presó).

El motiu és que, a diferència del què va concloure el jurat popular, l'Audiència ha considerat que en aquest cas no hi concorre un agreujant de parentiu. Alejandro Suárez, de totes maneres, no haurà d'entrar ara a presó.

De fet, ja s'hi va estar gairebé dos anys de manera preventiva. Però com que no té antecedents, després de la lectura del veredicte el tribunal el va deixar en llibertat.

Segon judici per aquest cas

Aquest era el segon cop que el cas de la mort del nadó a Platja d'Aro arribava a l'Audiència de Girona. El jove ja va ser jutjat el mes de juny. En aquella ocasió, però, un cop es van haver acabat totes les declaracions, el tribunal popular va ser incapaç d'emetre un veredicte.

Els seus nou membres es van enrocar a l'hora de decidir si el cas era assassinat, homicidi imprudent o bé un accident. Això va comportar que el magistrat hagués de dissoldre el jurat i el cas s'hagués de tornar a jutjar de bell nou.

El segon judici es va fer a finals de setembre i, aquest cop, el jurat sí que es va posar d'acord. Concloure que Alejandro Suárez havia comès un delicte d'homicidi imprudent no va ser una decisió per unanimitat, però sí per àmplia majoria, perquè la van adoptar vuit dels nou membres del jurat popular.