Es repeteix per primera vegada a Girona un judici amb jurat popular per manca de consens

El denunciat està acusat de matar el seu nadó a Platja d'Aro

Alejandro S.P., un jove cubà de 23 anys, s'ha tornat a asseure aquesta tarda per segon cop a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona. El jove s'enfronta a una pena de 18 anys de presó per assassinat. El fiscal l'acusa d'haver matat el seu nadó d'un fort cop al cap quan la criatura només tenia 27 dies.

El jove ja va ser jutjat el mes de juny. En aquella ocasió, però, un cop es van haver acabat totes les declaracions, el tribunal popular va ser incapaç d'emetre un veredicte. Els seus nou membres es van enrocar a l'hora de decidir si el cas era assassinat, homicidi imprudent o bé un accident.

Això va comportar que el magistrat hagués de dissoldre el jurat i el cas s'hagués de tornar a jutjar de bell nou. Ara, tres mesos després d'aquell primer procés, Alejandro S.P. ha tornat a declarar davant un nou jurat popular, aquest cop integrat per cinc homes i quatre dones.

El relat dels fets que ha fet l'acusat no ha diferit massa del que ja va donar en aquella ocasió. De fet, pràcticament ha estat idèntic. El jove ha explicat que aquell 8 de desembre del 2009, quan va sortir de treballar, va rebre un SMS de la seva xicota dient-li que anés a l'apartament de Platja d'Aro on s'estaven, perquè ella tenia gana i necessitava sortir a comprar menjar.

Quan el jove hi va arribar -segons ha dit- la mare va sortir i ell es va quedar a dins el pis amb el nadó. Alejandro S.P. ha explicat que s'havia posat a remenar l'ordinador i que, aleshores, la criatura va començar a plorar.

Picar contra una biga del sostre

Per calmar el seu fill, l'acusat ha dit que l'havia alçat cap al sostre. Aleshores -com ja havia explicat- es va espantar perquè li va semblar que el nadó va picar contra una biga, la criatura li va relliscar de les mans i va caure.

Alejandro S.P. ha dit que el nadó no va tocar colpejar directament el terra, però sí que va caure sobre una manta que hi havia. L'acusat ha afegit que, a partir d'aleshores, el plor del seu fill es va tornar estrany, perquè plorava "a batzegades".

L'acusat ha afegit que va intentar reanimar sense èxit la criatura, posant-li aigua al cap i fent-li fregues amb crema. Després, com que va veure que el nen no reaccionava, va intentar avisar la mare mitjançant un SMS, però el mòbil se li havia quedat sense bateria. Per això, li va enviar un missatge des de l'ordinador.

En aquest punt, Alejandro S.P. ha introduït un fet nou respecte a l'anterior judici. L'acusat ha dit que, tot i que havia volgut sortir a demanar ajuda als veïns, no ho havia pogut fer perquè la mare, quan va marxar, va tancar la porta de l'apartament amb clau.

Quan la dona va arribar, la parella va sortir al passadís amb el nen amb braços. Uns veïns van alertar l'ambulància, però els metges no van poder fer res per salvar la vida del nen, i el nadó va morir.

La defensa insisteix amb el croquis

Durant l'interrogatori de l'acusat, la seva defensa -encapçalada per Manel Mir- ha insistit a mostrar als membres del jurat el croquis de l'apartament, per veure tota la disposició dels mobles i l'alçada en què es trobava la biga. A preguntes del seu lletrat, Alejandro S.P. també ha dit que aquell dia, quan el nen va començar a plorar, ell no es va irritar amb la criatura -cosa que sí que sosté el fiscal.

El judici continuarà demà i s'allargarà fins dijous, moment en què es preveu que el jurat es retiri a deliberar. Si aquest cop tampoc arriben a un veredicte, l'Audiència haurà d'absoldre l'acusat, perquè la llei així ho estableix.