Tercera sentència del TSJC contra la reforma del mercat de Santa Eugènia de Girona

L'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament, pendent de rebre l'informe jurídic abans de presentar recurs davant el Suprem

La reconversió de l'antic mercat de Santa Eugènia es va portar a terme dins el Pla de Barris. Després que la Comissió d'Urbanisme aprovés el pla de millora el juny del 2005, l'Ajuntament de Girona (aleshores PSC, ERC i ICV) hi va donar el vistiplau definitiu la primavera del 2006.

L'actuació urbanística va tirar endavant amb l'enderroc de les edificacions i l'inici de les obres que comprenien tota la illa urbana. El projecte comprenia aixecar a l'indret una gran plaça pública, un centre de dia per a gent gran (ara aturat) i un bloc d'edificis (que s'ha quedat a mig fer).

A l'hora de tramitar la reconversió, però, aquesta es va fer mitjançant dos plans de millora separats. El primer comprenia tot l'àmbit que ocupava l'antic mercat i afectava els paradistes. El segon tenia com a objectiu crear un passatge interior que unís la futura plaça pública amb el carrer Guilleries, i afectava un sol propietari.

El cas va acabar als tribunals i, el mes de gener, el TSJC va emetre dues sentències que anul·laven tant la modificació del pla general com el Pla de Millora Urbana de Guilleries. A l'hora de fonamentar la seva decisió, l'alt tribunal recollia que s'havia comès un error de base.

Com que els dos plans es referien a una única actuació, calia tramitar-los en un de sol, ja que les condicions per als propietaris havien de ser les mateixes (cosa que no va passar). Ara, el TSJC ha tombat el darrer tràmit urbanístic de la reforma de l'antic mercat de Santa Eugènia que encara quedava dempeus.

La Sala del Contenciós Administratiu de l'alt tribunal ha emès una tercera sentència que declara nul tot el Pla de Millora Urbana del mercat de Santa Eugènia.

Els mateixos motius

Els motius amb els quals es basa aquesta nova resolució són els mateixos que van servir per al pla del carrer Guilleries. És a dir -segons recull la sentència- que "no es justifica que en una zona reduïda" com és aquesta "s'hagin delimitat dos plans de millora urbana" amb diferents condicions per als propietaris.

L'advocada de part dels antics paradistes, Marta Fuentes, ressalta que la resolució dóna més força als afectats a l'hora de demanar indemnitzacions. Com que no es pot fer marxa enrere -el mercat va anar a terra l'estiu del 2008-, l'advocada explica que l'única via que queda "és la de les indemnitzacions".

"Caldrà indemnitzar els propietaris, no només els que en el seu dia van recórrer sinó també tota la resta", ha explicat. I ha afegit: "Com diu la sentència, el motiu és perquè l'ajuntament estaria ocupant unes finques sense la cobertura legal que suposa el planejament".

Informe dels serveis jurídics

El nou equip de govern de l'Ajuntament de Girona (CiU) ja ha rebut la notificació de la sentència del TSJC. La resolució no és ferma i, en el termini de deu dies, es pot interposar recurs davant el Tribunal Suprem.

El regidor d'Urbanisme del consistori, Carles Ribas, ha explicat que han remès la sentència als serveis jurídics municipals i estan a l'espera de rebre l'informe. En funció d'això, ha explicat Ribas, es decidirà si presentar recurs o no.

L'advocada dels afectats, Marta Fuentes, explica però que hi ha poques possibilitats perquè el recurs -si s'acaba presentant- prosperi. El motiu és que el conflicte és urbanístic i, en aquest cas, la competència correspon a la Generalitat. "Al recurs davant el Suprem només s'hi pot accedir si es vulnera normativa estatal o comunitària; aquí s'ha vulnerat la catalana i, per aquest motiu, entenem que no hi tindrien accés", ha conclòs l'advocada.