Girona preveu tenir desplegat el nou model de policia de proximitat integral el juny del 2020

Joan Jou ha pres possessió del càrrec de nou intendent de la Policia Municipal

El nou model de la policia de proximitat integral que preveu implantar l'Ajuntament de Girona situa els agents de proximitat en l'"epicentre" de les estratègies de seguretat. "Serà un agent empoderat, amb responsabilitat i amb capacitat resolutiva" a dins de la Policia Municipal i també amb la resta de treballadors de l'Ajuntament, ja que haurà de gestionar i sol·licitar els mitjans necessaris per solucionar una incidència del seu sector. Així ho ha explicat l'alcaldessa, Marta Madrenas.

Una altra peça important del nou model és l'"empoderament" de la ciutadania i molt especialment de les associacions de veïns. Els seus presidents i membres tindran un contacte directe amb els agents de proximitat i li traslladaran totes les "inquietuds" i incidències que vagin sortint. L'incivisme i el trànsit concentren les principals demandes ciutadanes, segons dades del 2018. L'any passat, es van rebre 57.000 trucades i queixes, de les quals un 14% eren per fets delictius mentre que la resta eren sobretot temes d'infraccions d'ordenances municipals i problemes de circulació.

Per fer efectiu aquest nou model, està previst destinar-hi fins a 77 agents de proximitat repartits en els deu sectors amb els que s'ha dividit la ciutat. Uns sectors, ha detallat el cap de la Policia Municipal, Joan Joan, que s'han traçat unificant espais amb demandes similars. Així, hi ha el sector del Barri Vell, l'Eixample, Pla de Palau-Sant Pau o el de Santa Eugènia-Can Gibert, entre d'altres. Aquests 77 agents inclouen els 16 que està previst que s'incorporin el juny vinent un cop finalitzin la formació a l'Escola de Policia. La setantena de persones restant de la plantilla que estan al cos, incloent les unitats especialitzades, donaran suport i estaran a la disposició dels agents de proximitat de cada sector. Les demandes que els facin seran "prioritàries" dins del servei policial.

"És un nou concepte de treball on els agents seran proactius i empoderats als barris i que estaran a prop de la ciutadania per donar-los respostes", ha afirmat Jou, que ha explicat que és fruit d'un treball de reflexió i anàlisi que va començar ara fa un any i mig. Segons l'intendent, el mou model arriba per donar resposta a una ciutat que ha experimentat molts canvis en els últims anys, com ara l'arribada de l'AVE, la crisi econòmica o l'augment de població fins als 100.000 habitants. La tasca policial també s'ha vist afectada per l'impacte de festivals importants, concentracions i protestes i una població "més ben informada i exigent".

També han cregut que era el moment perquè coincideix amb la jubilació avançada d'alguns dels agents que es poden retirar als 59 anys. Al cos, hi ha 26 agents que podran acollir-s'hi en els pròxims anys. Una renovació que, segons Jou, s'ha vist com una "oportunitat" perquè permetrà "rejovenir" la plantilla amb les noves incorporacions que ja començaran amb el nou model.

Una metodologia innovadora

Si bé no estarà desplegat fins d'aquí a sis mesos, als barris de Santa Eugènia i Sant Narcís ja s'ha començat a aplicar. "Les sensacions són molt bones", ha assegurat l'alcaldessa que ha subratllat que es tracta d'un "canvi radical" i possiblement un "nou paradigma" de país que permet explicar encara millor el concepte de "Girona som tots". Madrenas ha destacat el caràcter innovador d'aquesta nova metodologia explicant que va ser precisament la proposta que va defensar Joan Jou durant el concurs per aconseguir la plaça d'intendent. "Experts en seguretat i referents del sector el van felicitar; creiem que és una línia diferent i molt encertada", ha afegit.

Aquest dimarts, Joan Jou ha pres possessió del càrrec de nou intendent i serà el màxim responsable del cos. Madrenas li ha agraït el "compromís" i tot l'esforç per arribar fins aquí. I és que, de forma oficiosa, ha estat tres anys substituint la vacant de l'anterior intendent, Josep Palouzié, que el 2016 va marxar en comissió de serveis per anar a treballar a Palma de Mallorca. Palouzié ha comunicat al consistori que vol tornar al cos i, segons Madrenas, la seva incorporació serà aviat. "No volem prescindir del seu coneixement, solvència i professionalitat" que ha demostrat durant anys, ha dit Madrenas. El màxim responsable del cos, però, seguirà sent Jou, amb qui "comparteixen" la implantació del nou model de policia de proximitat.