Intervenen més de 21 quilos de cocaïna pura impregnada en adob orgànic

El producte el volien separar en un pis de Girona que faria de laboratori

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil van intervenir el passat 3 de desembre més de 21 quilos de cocaïna pura que estava impregnada en adob orgànic. Es va desarticular així una organització criminal dedicada al tràfic internacional de substàncies estupefaents. El resultat de l'operació va ser finalment de dos detinguts. A més, es va prendre declaració a quatre persones més pels fets investigats. Després de ser manipulats, els més de 21 quilos haurien pogut superar els 60, amb un valor de més de 3 MEUR en el mercat minoritari.
L'operació va començar a finals d'estiu, quan la Guàrdia Civil va saber que hi havia una persona que volia crear un entramat empresarial per introduir droga a través d'un dels ports del Mediterrani. Els Mossos d'Esquadra estaven investigant en paral·lel la persona que estava organitzant la compra de la droga en el seu origen i la seva posterior recepció a destí. Aquest darrer tenia intenció d'utilitzar l'entramat empresarial creat pel primer. Quan els dos cossos van adonar-se de la coincidència van crear un equip conjunt d'investigació per intervenir la substància i detenir els dos individus.

A partir d'aquí, els investigadors van saber que els dos individus estaven preparant la importació de contenidors des de diversos llocs d'Amèrica del Sud. A mitjans de novembre, en concret, van tenir coneixement de l'arribada d'un contenidor des del Port de Buenaventura (Colòmbia) amb destinació València on hi hauria el primer carregament de droga camuflat entre adob orgànic planificat per aquest nou grup.

També van saber que els responsables havien fet gestions per llogar una nau industrial en un polígon industrial de Vila-seca (Tarragona) per utilitzar-la com a lloc de càrrega per extreure la droga introduïda.

Així mateix, tenien un habitatge a Girona on pretenien establir el laboratori per extreure la substància estupefaent, que vindria barrejada amb la càrrega d’adob, i manipular-la per augmentar-ne la quantitat i així generar més beneficis.

El 26 de novembre, es va inspeccionar al port de València el primer contenidor importat per aquesta organització que podia contenir la droga. Va ser sotmès al reconeixement de l'escàner i es va traslladar al lloc d'emmagatzematge per a un escorcoll exhaustiu. De les proves realitzades es van poder descobrir un total de 28 sacs d'adob, amb un pes total superior a una tona, que havia estat barrejat amb cocaïna.

La droga va ser substituïda i es va autoritzar el seu lliurament controlat. El 3 de desembre va arribar a la nau de Vila-seca. Els dos cossos van portar a terme llavors un operatiu per desarticular l'entramat criminal.

Els agents van fer quatre registres domiciliaris a Barcelona, Salou, Riudarenes i Vila-seca, durant els quals van intervenir un altre sac de 40 quilos d'adob orgànic barrejat amb cocaïna, 322 plantes de Cànnabis Sativa, uns 5.000 euros en efectiu i diversa documentació relacionada amb la importació del contenidor objecte del lliurament controlat. També van detenir dos dels integrants de l'organització criminal i van prendre declaració a quatre persones més.

Després de l'anàlisi de la càrrega intervinguda a València, es va descobrir que la partida intervinguda hauria permès obtenir després del seu processament 21,9 kilos de cocaïna base, quantitat que una vegada elaborada per a la seva distribució en el mercat minoritari hauria pogut arribar a una quantitat superior als 60 quilos, amb un valor de més de tres milions d'euros.
 
Els detinguts, dos homes de nacionalitat dominicana i espanyola, van ser posats a disposició de l'autoritat judicial, que va decretar l’ingrés a presó per a un d’ells i llibertat amb càrrecs per a l’altre. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.