El president de la Diputació creu que l'Estat hauria de pagar els sous de regidors i alcaldes

Jaume Torramadé defensa crear una llei que fixi les retribucions per acabar amb la polèmica dels salaris dels polític

Els sous del càrrecs electes als ajuntaments no haurien de ser una càrrega per a les arques municipals. Jaume Torramadé creu que "no és una despesa més que s'ha de treure de cada corporació" sinó que hauria de ser l'Estat qui inclogués una partida dins els PGE per pagar aquests salaris. Segons ha explicat el president de la Diputació de Girona, això permetria treure pressió sobre les finances locals, en algunes poblacions actualment molt precàries, i sumar transparència i acabar amb les especulacions habituals entorn als sous dels alcaldes i regidors.

Torramadé considera que se'n fa "un gra massa" en les discussions habituals sobre què han de cobrar els càrrecs electes i defensa que els sous han de ser adequats a les funcions i les responsabilitats de la feina. "Hi ha d'haver una adequació equilibrada i justa entre la responsabilitat que tens i el que perceps per assumir-les", ha afirmat. Per aquest motiu, aposta per regular per llei els sous dels càrrecs electes.

"El debat sobre els sous que apareix cada quatre anys, seguirà existint sempre si no hi ha una norma clara sobre la quantitat que ha de rebre cadascú per la feina que fa", defensa Jaume Torramadé que creu que una llei hauria de fixar els sous segons el càrrec i segons el municipi. Segons el president, la llei hauria de fixar un mínim i un màxim, però sense deixar massa marge per evitar "discussions" per a cada càrrec, ja sigui alcalde, tinent d'alcalde, regidor de l'equip de govern o regidor a l'oposició.

"Evitaríem mols conflictes" ha assegurat Torramadé que creu que, a banda de guanyar transparència cara a la ciutadania, també serviria perquè tothom que decideixi presentar-se a unes eleccions sàpiga quant cobrarà i per quina feina. "Així ja saps que si et presentes a un ajuntament concret ja saps en tram de sou estàs i el que pots cobrar", afegeix el president que considera que aquesta mesura "deixaria les coses molt més clares" i donaria "més tranquil·litat" a l'àmbit de l'administració local.

Un debat clar i serè

Pel que fa al debat sobre l'excés d'adminstracions i quin paper han de jugar les diputacions, Jaume Torramadé creu que cal obrir un debat clar i serè sobre la reorganització de les adminsitracions i que no es pot anar "a toc de declaració" i menys durant campanyes electorals. El president considera que seria "bo" obrir aquest debat perquè cal redefinir quin paper juga cada ens, ajuntaments, consells comarcals i diputacions.

Torramadé entén que el paper de les diputacions ha de "canviar" però dubta que la millor opció sigui fer-les desaparèixer perquè, opina, és l'organisme que més recolza els ajuntaments i que els alcaldes senten "més a prop".