Els infermers denuncien que les retallades els deixen en una situació 'crítica que anirà a pitjor'

La presidenta del Col·legi, Carme Puigvert, diu que ha caigut un 50% el nombre de recent graduats que troben feina

Després de tres reunions amb els responsables del Departament de Salut, una amb el president del Govern i la perspectiva d'una nova trobada el dia 24 amb el conseller, el Col·legi d'Infermers i Infermeres de Girona ha decidit trencar el silenci i mostrar públicament el posicionament del col·lectiu davant les retallades econòmiques en Salut. La presidenta del Col·legi, Carme Puigvert, ha criticat que només se senti parlar de metges i que les infermeres siguin "invisibles" quan en realitat són una peça fonamental dins el sistema sanitari.

Puigvert ha assegurat que el col·lectiu de les infermeres és el que més nota la retallada en Salut. La presidenta del Col·legi ha posat dades sobre la taula i ha explicat que actualment hi ha entre 1.800 i 2.000 infermers a l'atur, una xifra molt elevada tenint en compte que hi ha col·legiats 3.300 professionals a la demarcació. Una altra dada negra que ha exposat Puigvert és que fa només un any el 80% dels recent graduats en infermeria a la Universitat de Girona (UdG) trobaven feina i que en aquesta darrera promoció només n'han trobat el 30%, un 50% menys.

Per això, alguns professionals intenten trobar alguna sortida buscant feina a l'exterior. Segons Puigvert, actualment hi ha un 5% dels col·legiats que s'han interessat per saber com poden trobar feina a l'estranger i que, d'aquests, un 3% han acabat marxant. "No és un percentatge molt elevat, però si tenim en compte que abans només eren un 1%, ha incrementat molt", ha explicat Carme Puigvert. A nivell de Catalunya, les dades indiquen que abans de l'estiu hi havia 10.000 infermeres a l'atur i que ara en són 18.000.

A més, les infermeres denuncien que encara es tingui "por" del col·lectiu de metges i que els gestors optin per "acomiadar tres infermeres abans que acomiadar un metge". Puigvert proposa que hi hagi una partida destinada a metges i una altra a infermeres, i que si els metges no volen que els toquin els sous hi hagi menys metges. "El que un conseller no pot permetre és que un col·lectiu trepitgi l'altre", ha criticat Puigvert.

La presidenta del Col·legi ha explicat que han decidit fer aquest cop de puny sobre la taula, demanar la col·laboració a tots els estudiants i professors d'infermeria, les associacions professionals, els sindicats i tots els professionals per unir esforços i evitar que converteixin les infermeres en les "minyones" dels metges "com els anys 70". "No som les minyones de ningú, som professionals formats", ha afirmat Puigvert. La intenció és anar a la reunió del dia 24 amb el conseller i si no hi ha cap proposta sobre la taula per negociar, convocar mobilitzacions per "deixar de ser invisibles".