Palamós proposa un maridatge entre gastronomia marinera i textos de Josep Pla

Diumenge s'estrena la iniciativa 'Pla a taula', que ofereix degustar la cuina local tot escoltant la prosa de l'escriptor empordanès

La cuina i la literatura planiana es donen la mà en aquesta proposta presentada avui al mateix Espai Peix de Palamós i que durant vuit diumenges ha de permetre als participants copsar a través del paladar la prosa gastronòmica de l'escriptor palafrugellenc. En aquest sentit, mentre els comensals mengin, l'experta planiana Anna Maluquer conduirà l'àpat tot recitant i comentant textos culinaris de l'obra de Pla relacionats amb els plats que se serviran.

D'altra banda, la proposta també vol posar en valor els cuinats i els productes empordanesos. L'alcaldessa de Palamós ha fet una crida a seguir en aquesta direcció i aprofitar així la gastronomia "de la terra i del mar" per promocionar el territori. També l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha apostat per un nou model econòmic "aternatiu", un cop desgastat el basat "bàsicament en la construcció dels últims anys". Segons Fernández, més enllà dels mesos de sol i platja s'han de potenciar productes que "permetin fer de la cultura, la gastronomia i el paisatge el valor afegit del territori". Així mateix, els dos alcaldes han remarcat la importància de treballar plegats sense que preocupi "qui es penja la medalla", en paraules de Fernández.

L'alcaldessa de Palamós ha volgut remarcar també que aquesta proposta respon a l'"objectiu marcat en l'ADN de l'Espai Peix", que és "unir gastronomia i cultura". Ferrés ha afegit que estan "satisfets" de les activitats dutes a terme en aquest espai des que es va inaugurar, ara fa sis mesos.

L'activitat de 'Pla a taula' es durà a terme a dos quarts de dues del migdia a l'Espai Peix, situat a la llotja del port de Palamós, els diumenges del 9 d'octubre, el 13 de novembre i l'11 de desembre del 2011, i també els del 2012 de l'11 de març, el 15 d'abril, el 13 de maig i el 10 de juny. El preu és de 32 euros i inclou, a part, una entrada per visitar la Fundació Josep Pla; una altra per al Museu de la Pesca de Palamós i una visita guiada a l'exposició 'Pla, l'Hermós i companyia'. Aquesta mostra, que es pot visitar fins a l'11 de desembre d'enguany al mateix Museu de la Pesca, repassa les persones que es van convertir en companys de viatge en el dia a dia de l'escriptor palafrugellenc, el més representatiu dels quals és Sebastià Puig, l''Hermós'.

El menú previst per a la primera jornada de 'Pla a taula', diumenge vinent, inclourà canelons de maire, suquet de molla, cananes amb fesols, mandonguilles de gatet, i brunyols de l'Empordà com a postres.

'Pla a taula' és una iniciativa de la Fundació Josep Pla, de Palafrugell, i del Museu de la Pesca de Palamós, que compta amb el suport dels ajuntaments baixempordanesos de Palamós i Palafrugell. Els interessats a participar-hi poden inscriure's als telèfons 972 600 424 i 972 312 333.