El Parlament insta Salut a fer efectiva una partida pel nou Trueta a Domeny

La proposta reclama garantir inversions i reformes necessàries mentre no es construeix l'hospital

Avançar en la construcció del nou Trueta però, sobretot, en la definició d'on s'ha d'ubicar. La comissió de Salut del Parlament ha aprovat una proposta de resolució de Catalunya En Comú Podem que insta el Govern a incloure als pressupostos de 2020 una partida per iniciar el projecte de construcció del centre als terrenys de Domeny, que proposa l'ajuntament de Girona.

La diputada dels comuns, Marta Ribas, ha defensat la iniciativa recordant que el debat fa anys que esta sobre la taula però que, a hores d'ara, encara no s'hi ha donat cap solució. En aquest sentit, ha argumentat que Domeny, al seu entendre, garantiria una major accessibilitat a l'equipament i que, a més, allunyaria els temors d'una possible fusió amb el Santa Caterina de Salt, els altres terrenys proposats per fer el projecte.

Ribas ha reivindicat aquesta opció com "el model" de la seva formació per a l'hospital de referència a les comarques gironines. En aquest sentit, ha negat que hi tinguin cap interès partidista i, per contra, ha afirmat que l'allargament del debat i "la poca transparència" és, precisament, el que "fa desconfiar sobre quines voluntats hi ha".

La proposta també reclama que, mentre no es construeixi el nou centre, es facin les inversions que calguin a les instal·lacions per garantir que segueixi sent operatiu.

JxCat a favor, ERC en contra

La iniciativa s'ha aprovat amb els vots favorables del PP, la CUP i JxCAT, tot i que ERC, hi va votat en contra. El PSC i CS, en canvi, s'han abstingut. Des d'Esquerra, que hi havia presentat esmenes, ha criticat l'aposta per una ubicació concreta tenint en compte que "a hores d'ara, encara no s'ha donat cap criteri tècnic a favor de cap de les opcions". Per això, la diputada Gemma Espigares ha emplaçat, abans de la votació, als parlamentaris a esperar.

La comissió també aprovat una proposta de Cs en la línia de demanar al Govern que s'enllesteixi el Pla funcional per al projecte del centre hospitalari i d'acord amb el document, elaborar l'avantprojecte constructiu.

CCOO ho celebra

El sindicat CCOO ha celebrat l'acord del Parlament i ha insistit que els terrenys de Domeny serien el lloc idoni per "mantenir la qualitat assistencial de tota la regió sanitària". La Federació de Sanitat està en contra de la unificació del nou Trueta amb l’Hospital Santa Caterina de Salt perquè, entre d’altres coses, "suposaria només una única porta d’urgències, i es perdria accessibilitat i equitat del sistema sanitari, a banda de que està al costat de la sortida sud de l’autopista, amb cues quilomètriques diàriament".