El Festival de Jazz de Girona aconsegueix una ocupació d'un 85% de mitjana i 2.000 visitants

Artistes com Brad Mehldau, Ken Vandermark & Håvard Wiik, [em] Trio o Sergi Sirvent han obtingut una gran acollida

El Festival es va celebrar des del 15 al 30 de setembre i va organitzar un total de 18 concerts, els quals van aconseguir una ocupació mitjana del 85%, una xifra superior a l'any passat. El seu director, Francesc Ubanell, atribueix l'èxit d'aquesta nova edició a la "diversitat" i "qualitat" de les propostes programades així com els preus "assequibles" -més del 65% dels concerts eren gratuïts i la resta oscil·lava entre els 5 i 20 euros l'entrada.

Entre les propostes que es van oferir a nivell internacional, destaca la bona acollida del públic de les actuacions de Ken Vandermark & Håvard Wiik, [em] Trio i Brad Mehldau. En l'àmbit català, va sorprendre l'actuació del contrabaixista resident a Nova York Alexis Cuadrado en format quartet, que va donar el tret de sortida al festival, juntament amb d'altres concerts, com ara la proposta en format octet del pianista barceloní Sergi Sirvent, que és també compositor i intèrpret; la de Sergi Felipe Quintet, que va presentar oficialment el projecte Whisper Songs; el duet entre Celeste Alías i Santi Careta, Oriol Casadevall & Marcel·lí Bayer, Alexandre Carbonell & Pep Mendoza, i la banda inclassificable Seward, entre d'altres.

La proposta més popular va ser a la Rambla, amb el 'jazz funk' de Guim G. Balasch i La petita gran troupe. En l'àmbit local, es va celebrar una nova edició del Jazz Fringe, que va donar l'oportunitat als grups We Free Zone i Psicolab Quintet de mostrar els seus projectes dins de la programació del festival. Les dues propostes van obtenir una gran acollida entre la crítica especialitzada per la seva qualitat, segons apunten els organitzadors. En aquest sentit, també cal esmentar la producció pròpia del festival en col·laboració amb la Girona Jazz Project & Zé Eduardo, o la programació per primera vegada d'una jornada anomenada Jazz al Migdia, en què s'han pogut veure dues 'big bands' de joves estudiants (Orquestra Jove de la Selva i Jove Big Band de Girona) i dues formacions especialment pensades per als balladors de Lindy Hop (Hop's Trio i Sandy River Jazz Band). Aquest estil de ball, a més, ha comptat amb un curs intensiu, organitzat per l'associació Jazz de Girona.

Aquestes propostes confirmen un dels objectius del festival, com és impulsar l'arrelament del jazz a la ciutat, ja sigui donant suport als grups emergents, implicant entitats relacionades amb aquesta música o contribuint a col·laboracions entre orquestres de jazz i músics destacats de l'escena jazzística.

Dues exposicions

En aquesta edició, també s'han pogut veure dues exposicions, 'Pintant Jazz', una mostra que explora aquest gènere musical a través d'una sèrie d'escultures i obres pictòriques dels artistes Pau Morales i Xavier Clarés, i 'Fèminazz', un monogràfic de trenta imatges en blanc i negre de cantants i instrumentistes de jazz femenines del reconegut fotògraf barceloní Joan Cortès.

Un total de 13 escenaris

Aquest any s'hi han afegit altres poblacions, com són Banyoles i Celrà, i les activitats s'han repartit en un total de 13 escenaris: l'Auditori Palau de Congressos de Girona, la Sala La Planeta, la Casa de Cultura -Auditori Josep Viader, Els Jardins de la Mercè, La Terra, La Rambla, el Bar del Teatre Ateneu de Celrà, l'Ateneu Bar de Banyoles, la Galeria Encant de Girona, el Centre Cívic de Pedret, el Saló de descans del Teatre Municipal de Girona i el CaixaForum Girona. Aquests dos últims espais són els que s'han incorporat enguany al festival i que han obtingut molt bona acollida per part del públic.

El Festival de Jazz de Girona està organitat per l'ajuntament de la ciutat, la Fundació Auditori Palau de Congressos i Produccions Fila 6 Girona, amb el suport de Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya (ICIC), així com el de dues empreses privades
(Frillémena i Fundació Privada Miquel), que fan una aposta important cap a aquest esdeveniment. A més, el festival és membre de l'AFEJAZZ, l'Associació de Festivals de Jazz de Catalunya.