El Parlament insta el Govern acabar amb les festes a les platges de la Costa Brava

La cambra aprova un text dels comuns

Aprovada per unanimitat la proposta de resolució presentada pels comuns a la comissió de Territori del Parlament que insta al Govern, juntament amb la resta d'administracions competents, a prendre mesures per evitar festes a les platges de la Costa Brava com la que el mes d'agost es fer a la cala Massoni de Palafrugell.

La macrocelebració la va denunciar l'entitat ecologista Salvem el Golfet i va tenir lloc el 10 d'agost en aquesta zona –inclosa dels del PEIN de Cap Roig-, on es van arribar a concentrar una quarantena d'embarcacions.

La convocatòria es va fer a través d'un compte d'Instagram. En ell s'animava a la gent a anar-hi a partir de la una del migdia i portar alcohol per gaudir de la festa. A més, es recomanava a les barques que portessin "caps, defenses i àncores" (material de navegació per amarrar-se entre vaixells).

El Govern ja va anunciar aleshores la obertura d'un expedient informatiu sobre els fets per tal d'identificar els propietaris de les barques i llanxes i va alertar que se'ls podria sancionar per no tenir autorització. Per la seva banda, Costes va anunciar que instal·laria boies ecològiques de fondeig a la zona per evitar que es repetissin.

El diputat de CatECP, David Cid, ha detallat durant l'exposició de la proposta que aquesta no era la primera vegada que es feien macrocelebracions d'aquest tipus al litoral gironí i que tenien coneixement que també se n'havien fet a la cala Galera, al Cap de Creus.

Per posar-hi fi, el document –on s'hi ha sumat les esmenes dels grups de JxCAT i ERC- no només insta a prendre mesures per evitar que fets com aquests es repeteixin sinó que també reclama al Govern i a la resta d'organismes competents a obrir una investigació per determinar si aquestes activitats "estan organitzades amb ànim de lucre, si compten amb llicència d'activitat" i, en cas contrari, fixar les sancions oportunes i "la restitució de qualsevol dany ocasionat".

Protegir el "patrimoni natural"

Tots els grups hi ha donat suport i han criticat aquest tipus de celebracions en espais protegits i "patrimoni natural" de Catalunya. En aquest sentit, la diputada d'Esquerra, Irene Fornós, ha afirmat que "vulneren un entorn protegit" i el diputat socialista, Jordi Terrades, ha remarcat que les administracions estan per "protegir" aquestes zones i que situacions com aquesta "produeixen vergonya aliena".