El Congrés d'ERC aprova per un 96,6% la ponència política

No arriben a votació cap de les esmenes presentades perquè s'ha acordat retirar-les

  • El president sortint d'ERC, Joan Puigcercós © ERC
    El president sortint d'ERC, Joan Puigcercós © ERC
  • Joan Ridao abandona després del congrés les responsabilitats com a secretari general del partit © ACN
    Joan Ridao abandona després del congrés les responsabilitats com a secretari general del partit © ACN
  • Joan Puigcercós, Oriol Junqueras, Marta Rovira escoltant el discurs de Ridao © ACN
    Joan Puigcercós, Oriol Junqueras, Marta Rovira escoltant el discurs de Ridao © ACN
  • A la una del migdia, ja havien accedit al Congrés 1.198 acreditats, el 53,7% dels inscrits al Congrés © ACN
    A la una del migdia, ja havien accedit al Congrés 1.198 acreditats, el 53,7% dels inscrits al Congrés © ACN
Joan Puigcercós s'ha acomiadat de la presidència d'ERC fent una crida a superar els personalismes, una de les principals causes, segons ha explicat, de la crisi oberta al partit des del Congrés del 2008. El president sortint ha reconegut "no haver estat capaç" d'integrar a les diferents corrents crítiques d'Esquerra al projecte i ha criticat que algunes d'aquestes persones "no van actuar amb la lleialtat ni la decència que el moment requeria". El líder republicà s'ha mostrat orgullós d'haver representat el partit els darrers tres anys i ha destaacat que la tasca dels representants a les institucions ha estat molt positiva, malgrat que en "comptades ocasions" alguns militants s'han "acomodat".

"Hi ha persones que van considerar que fer el cim era arribar al govern. I el govern només es el camp base", ha criticat Puigcercós. En la memòria dels presents aquest dissabte al 26è Congrés d'ERC, que se celebra a Girona, encara hi és ben present el Congrés del 2008. Aleshores, quatre candidatures es disputaven la direcció d'Esquerra i, aquell Congrés va esdevenir l'inici de la divisió de l'independentisme que representaven els republicans. "No era fàcil agafar la nau en aquelles circumstàncies", ha indicat Puigcercós. El seu principal objectiu aleshores va ser "integrar" les diferents candidatures i reconeix que no va ser possible fer-ho amb tots. "És legítim que altres creessin noves vies però el temps ha demostrat que va ser un error", ha opinat.

La unitat serà un dels principals objectius per a la nova direcció d'Esquerra, tot i que Puigcercós considera que cal definir un full de ruta clar i no pas buscar "la unitat per la unitat". El president sortint considera que aquest dissabte comença "una nova esquerra", en la qual Oriol Junqueras, com a president, i Marta Rovira, com a secretària general, han de tenir tot el suport incondicional dels militants. Un suport que ja es va fer evident amb els resultats del passat 17 de setembre, quan més del 90% de la militància els va fer costat.

L'explicació de l'obra de Govern, una de les grans dificultats

El segon tripartit va fer necessari una explicació "constant" de l'obra de Govern, i la dificultat perquè els militants l'entenguessin va ser "titànica". Puigcercós ha reconegut que a molta gent "no li va agradar" que ERC tornés a avalar el tripartit i ha reconegut que al Govern presidit per Montilla hi havia "una manca de visió global i de lideratge". Tot i això, el president sortint d'Esquerra reivindica l'obra que el partit va fer durant els quatre anys i assegura que CiU no podrà superar molts dels llistons que van deixar els republicans. Puigcercós posa els exemples de la llei d'acollida, de la llei del cinema, l'impuls per l'acció exterior de la Generalitat i la defensa del català com a element de cohesió social. A més, també destaca el paper que ERC va tenir a l'hora d'impulsar l'acord de finançament, quan el PSC estava disposat a acceptar un acord "pitjor per a Catalunya".

"L'independentisme és ara una opció política vàlida", exclama. Un independentisme "inclusiu" que cada cop té el suport de més catalans, malgrat que electoralment no hagi quedat reflectit. Puigcercós reconeix que la independència "encara és lluny", però que s'ha fet molta feina per canviar l'opinió de molts que pensaven que era quelcom inviable, o de molts dels que s'hi manifestaven completament en contra. "Fins i tot el socialista Joaquim Nadal va afirmar en el passat Debat de Política General que cal acabar amb el dèficit fiscal de Catalunya". Segons Puigcercós la tasca d'ERC ha estat molt important per aconseguir aquest canvi de mentalitat.

A més dels personalismes i de les dificultats per explicar l'obra de Govern, el president sortint d'Esquerra ha afegit una altra causa més de la davallada electoral del partit: la crisi econòmica, que "ha mobilitzat molts vectors cap a la dreta i ha desmobilitzat l'electorat d'esquerres". De cara al futur, Puigcercós creu que ERC ha de fer l'esforç de fer compatible la lluita pel dret a decidir amb el desenvolupament de les polítiques socials. "És molt important ser capaços de tornar a connectar amb la gent".

Agraïments a Joan Ridao

Puigcercós ha agraït de manera especial a Joan Ridao, que ha estat secretari general de la seva executiva durant els darrer tres anys, per la feina feta els darrers anys "amb una lleialtat cap el partit i cap el país en moments de gran dificultat". Els agraïments han estat extensibles a tots els representants a les institucions i als militants i, de manera personalitzada, a les formacions d'ERC al País Valencià, a les Balears i a la Catalunya del Nord.

Un 88% avala la gestió de Puigcercós

La gran majoria dels congressistes ha donat suport a la gestió que Joan Puigcercós ha fet els darrers tres anys al partit. El 88% dels militants republicans que han votat ho han fet favorablement i només el 4% hi ha votat en contra. 1112 persones de les més de 2.200 que estan acreditades han participat en la votació. 982 han votat a favor, 41 en contra i 89 ho han fet en blanc.

Ridao, fidel a ERC

El secretari general sortint d'ERC, Joan Ridao, no considera que el canvi en la direcció del partit sigui un "final" de la seva etapa a Esquerra, sinó un "fins aviat". El fins ara diputat a Madrid ha insistit en la seva confiança en la nova executiva, presidida per Oriol Junqueras, i ha assegurat que "sempre" servirà al partit i que no en tindrà cap d'altre. En la mateixa línia que Puigcercós, ha fet referència a la divisió interna que ha patit el partit els darrers anys. "Sigueu conscients que no hi ha més marge per a la confrontació pública dels dirigents", ha afirmat. Ridao també s'ha mostrat "orgullós" de la tasca d'ERC a les institucions i ha afirmat que els seus socis "no han estat a l'alçada".

"Ens en sortirem", ha estat la frase amb què Joan Ridao ha definit el futur d'ERC. Després d'agrair la confiança que va dipositar en ell Joan Puigcercós s'ha mostrat convençut que el partit encara, des d'aquest dissabte, una nova etapa. Com ja va fer el passat 17 de setembre, després de no sortir escollit com a cap de llista del partit a Madrid, Ridao ha felicitat a Oriol Junqueras i a Marta Rovira, que lideraran a partir d'ara Esquerra, i s'ha tornar a posar al servei de la nova direcció.

El fins ara diputat a Madrid ha iniciat el seu discurs de comiat recordant el 21è Congrés Nacional d'ERC a Vilafranca del Penedès. Aleshores, un projecte "fort" encapçalat per Josep Lluís Carod-Rovira i per Joan Puigcercós, entre d'altes, van decidir reformular el partit perquè esdevingués una formació "gran", amb vocació de govern. El moment actual fa pensar Ridao en aquell Congrés i confia que la nova Esquerra sabrà fer servir l'experiència acumulada perquè el partit torni a reforçar les arrels del partit: "un partit d'esquerres, democràtic i independentista".

La història demostra, segons Ridao, que "els marcs legals no són immutables". El que val és "allò que germina al cap de la gent" i no la legislació vigent en cada moment. Per això, en la recerca de la independència i de la justícia social, "és necessària una àmplia majoria". El secretari general sortint assegura que ERC ha governat sobre aquestes bases i el balanç ha estat positiu. "Hem estat capaços de marcar l'agenda política d'aquest país des de fa gairebé una dècada", ha opinat.

"La independència no es ja un objectiu insuportablement llunyà. Es una realitat possible per a molta gent tot i que encara quedi lluny", ha indicat. Si els resultats electorals han anat davallant ha estat per una "legítima" concepció dels ciutadans que la feina feta no ha estat positiva. Una percepció provocada per "errors propis", per la crisi econòmica i, també, "perquè els companys de viatge no han estat a l'alçada". El secretari general sortint ha criticat que, després del "fracàs" de l'Estatut, el PSC "ha baixat del tren i li han tremolat les cames". Tot i la davallada d'Esquerra, el moment polític és "interessant" per al partit, ja que ERC es pot acostar a "aquells sobiranistes de CiU que estan decebuts amb el pacte amb el PP" i també a "aquells progressistes que veuen el PSC desaparegut en combat". Segons Ridao, l'opció republicana ha d'arribar a ser alternativa real de govern a Catalunya.

Ridao també ha parlat de l'objectiu a curt termini per a la formació. "Superar l'espoli fiscal", donant suport a la negociació del concert econòmic però amb un pla B "per si algú anés a pactar alguna cosa a la Moncloa d'esquenes a Catalunya".

Un 83% dels militants avala la gestió de Ridao

Després dels discursos, els militants d'ERC han votat l'informe de la gestió de Ridao al capdavant de la secretaria general. Entre els assistents, un 83% li ha donat suport a la tasca desenvolupada durant els darrers tres anys. 970 de les 1164 persones presents en la votació hi ha votat a favor, 33 en contra i 161 ho han fet en blanc.