La cuina de l’Escola d’Hostaleria de l’Alt Empordà, a Figueres, es va convertir ahir en un espai de creativitat i consciència ambiental amb la celebració del Gastrorecup, una iniciativa que forma part de la campanya “Aprofitem els aliments”, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. L’activitat, que se celebra simultàniament a més de seixanta restaurants i escoles d’hostaleria d’arreu de Catalunya, té com a objectiu reduir el malbaratament alimentari i posar en valor la cuina d’aprofitament.
Els alumnes de segon curs de grau mitjà van ser els protagonistes d’una jornada que va omplir el restaurant del centre amb una vintena de comensals. Guiats pel professorat, els estudiants van elaborar una sèrie de plats que combinaven productes recuperats i tècniques culinàries modernes, demostrant que la sostenibilitat pot anar de la mà de la gastronomia d’alt nivell.
“La premissa del Gastrorecup era fer un primer, un segon i un postre, però com a escola ens quedàvem amb les pràctiques molt curtes, i el que hem fet són tot de platets, petites tapes”, va explicar una de les professores i cuineres de l’escola. Entre les propostes, hi havia una crema de patata lila, una crema de carbassó i porro, un saltejat de verdures, un bròquil a lo pobre amb cansalada, un arròs de verdures, un rossejat de calamars i sèpia, uns peus de porc amb samfaina i un pit de gall d’indi flamejat amb brandy.
La dinàmica del taller es va basar en la participació activa dels estudiants. “Els hem dit: tenim aquests ingredients, què us imagineu? I del que ells ens han dit, hem acabat fent el menú amb el que eren capaços d’elaborar”, va afegir la docent, satisfeta amb el resultat i la implicació del grup.
El Gastrorecup és una de les activitats centrals de la campanya “Aprofitem els aliments”, que enguany ha batut rècord de participació amb una quinzena de restaurants i escoles d’hostaleria només a la demarcació de Girona, com Can Xapes de Cornellà del Terri, El Brot de Vilavenut, l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona o El Quinze Ous.