UGT diu que un treballador de l'hostaleria a les comarques gironines atén fins a 208 clients

El sindicat critica que mentre han incrementat el nombre de pernoctacions a nivells d'abans de la crisi no ho han fet les contractacions

Des de l'any 2007, quan va començar la crisi, l'ocupació turística ha caigut un 2,43% en quatre anys mentre que el personal contractat ha disminuït el doble, el 5,19%. Segons Dolors Bassa, això vol dir que mentre que el nombre d'establiments hotelers ha anat en augment i les pernoctacions han anat remuntats, no ha passat el mateix amb el personal contractat en el sector. A els comarques gironines hi ha hagut un augment entre agost del 2010 i agost del 2011 de 305.137 pernoctacions però només s'han recuperat 757 contractes.

"Els treballadors continuen essent els que paguen els plats trencats", ha criticat la secretària general del sindicat a Girona que lamenta que la remuntada del sector turístic aquest estiu no s'hagi traduït en una millora en el mercat laboral. Segons el sindicat, això vol dir que els treballadors han d'assolir una nivell de treball "impossible". De fet, segons aquestes dades, la mitjana de turistes que ha d'atendre un sol treballador és d'entre 192 i 208.

La UGT també creu que a banda de l'increment de càrrega laboral, això també vol dir que hi ha hagut un increment de l'economia submergida i que moltes persones treballen en negre i sense contracte. A més, comenta el sindicat, hi ha un altre element a tenir en compte que és que moltes hotelers opten per contractar personal europeu en pràctiques. Són persones que participen en un programa i cobren menys perquè venen a treballar i a aprendre l'idioma. La UGT denuncia que en alguns hotels la meitat de la plantilla està formada per aquestes persones que en comptes de venir a aprendre acaben treballant.