El futur camí de ronda de Palamós afecta diverses espècies d'aus protegides

Entre elles s'hi troba el corb marí aplomallat que està en perill d'extinció

Les queixes de les entitats ecologistes i veïnals al projecte que l'Ajuntament de Palamós ha presentat per tirar endavant el camí de ronda prenen força. I és que un informe del Departament de Territori deixa clar que el disseny que hi ha sobre la taula actualment afecta una vuitantena d'espècies d'aus. El problema, però, és que una bona part d'aquestes són protegides, i una en concret, està en perill d'extinció: el corb marí aplomallat.

A més, cal tenir en compte que per a la preservació d'aquestes aus és necessari que s'aturin les obres si cal durant el període de nidificació. Entre aquestes espècies hi ha l'esparver, el falciot o la Merla Blava.

Per a l'entitat ecologista Salvem la Pineda d'en Gori, l'informe és una "gran satisfacció" perquè va "molt més enllà" del què inicialment l'entitat havia al·legat, per oposar-se a la proposta inicial de l'Ajuntament. El membre de l'associació Pau Bosch explica que per a ells suposa un suport "important" als arguments que havien presentat.

No s'oposen al camí

Des de l'entitat deixen clar que "en cap cas" s'oposen a que es millori el camí de ronda existent i, de fet, critiquen una "manca alarmant de manteniment" de la instal·lació en els darrers anys. "El que passa és que estem totalment en contra del que s'ha aprovat inicialment, perquè va clarament en contra del paisatge i del medi ambient", assenyala Bosch.

A banda del perill per a les aus protegides, Bosch també fa referència a l'impacte paisatgístic "tan dolent" que té la proposta actual que està a exposició pública, pendent d'aprovar, o no, les al·legacions presentades.

En concret, Salvem la Pineda d'en Gori es queixa de la passera metàl·lica que es pretén construir a la zona del port marí, i també la "gran estructura de formigó armat" projectada a la zona que ha d'actuar com a mirador. "Això suposa un impacte paisatgístic que no és admissible", assenyala Bosch.

Als tribunals

Per tot plegat, des de l'entitat – que està adherida a la Plataforma SOS Costa Brava – adverteix que si no es tenen en compte les seves al·legacions estudiaran dur el projecte als tribunals. "Estem oberts a negociar que l'Ajuntament incorpori el màxim de propostes nostres, però si no s'estimen, haurem de pensar si presentem un recurs al Contenciós Administratiu", ha conclòs.