Tordera fracassa en l'intent d'eradicar la prostitució de la N-II tot i posar més de 500 multes

L'Ajuntament insisteix que cal una legislació per part de l'Estat o la Generalitat

L'Ajuntament de Tordera va prohibir la prostitució al carrer, mitjançant l'ordenança de civisme el setembre del 2009. L'ordenança prohibeix tant l'oferiment de 'serveis sexuals retribuïts', com les relacions consumades en l'espai públic, i en funció de la gravetat de la infracció es preveuen multes d'entre 300 i 1.000 euros. La sanció s'aplica tant a les prostitutes com als clients.

Després de dos anys, els resultats són decebedors. S'han posat més de 500 multes, la meitat de les quals no s'han cobrat, i la presència de prostitutes a la carretera no ha cessat. El coordinador del govern municipal, Josep Llorenç, explica que la sanció no és efectiva perquè les prostitutes es declaren insolvents i no paguen.

Llorens detall que les úniques multes que s'han pogut cobrar són les que fan referència als clients. A més, en la majoria dels casos, aquestes sancions es cobren a l'instant perquè d'aquesta manera l'infractor evita que la multa li arribi a casa. Tot i això, aquestes multes representen una minoria respecte un total de més de 500 sancions.

L'Ajuntament de Tordera recorda que l'any 2009 va optar per actuar contra la prostitució des de l'àmbit local, malgrat que sempre s'havia exigit a les administracions superiors que en fessin una regulació per a tothom. Ara, després de dos anys d'experiència i amb uns resultats gens satisfactoris, el consistori torna a insistir a l'Estat i a la Generalitat perquè legislin.

"Hem de buscar altres solucions, ja no només a nivell de municipi, sinó a través altres instàncies", afirma Llorens. El tinent d'alcalde considera que la prostitució a la carretera pot suposar, a més d'un conflicte veïnal o social, un problema "de seguretat". Tordera anima les administracions supramunicipals a legislar perquè aquesta no sigui una "causa perduda".