Lloret de Mar no permetrà obrir nous centres de culte ni fer obres als actuals durant un any

La mesura és prorrogable a dos anys, trunca els plans d'ampliació d'una mesquita i els de la comunitat Sikh que volia implantar-se a Lloret

El ple de Lloret de Mar ha aprovat suspendre, durant i any i prorrogable a un segon, l'atorgament de llicències per obrir nous centres de culte. La mesura tampoc permet als centres de culte actuals fer obres de millora o ampliació. Lloret es converteix així en el segon ajuntament gironí que, després de Salt (Gironès), aprova una mesura com d'aquestes característiques.

En el cas de Lloret, la decisió s'ha pres, segons argumenta el regidor de Seguretat, Jordi Martínez, per modificar el Pla General i establir quines han de ser les zones per ubicar els nous temples. Fins ara, el planejament reconeix que se'n poden obrir al casc antic i també a les "zones de densificació urbana", és a dir, als diferents barris. Aquestes ubicacions però, segons Martínez, no són adients perquè els carrers -especialment del casc antic- són estrets i això comporta problemes d'aparcament i d'aglomeracions.

A més, mesquites que es van obrir per acollir inicialment comunitats formades per unes 50 persones però ara han quedat petites i els fidels no hi caben. "No es que haguem detectat cap problemes encara però el clima amb els veïns és de certa tensió i volem posar-hi remei abans no vagi a més", ha reconegut Martínez.

A quines comunitats perjudica la mesura?

Actualment a Lloret hi ha tres mesquites obertes per la comunitat Essounna, l'associació cultural musulmana Mesjid Abubakar i l'associació musulmana Al Amal. Totes tres, segons Martínez, són legals tot i que no complirien la normativa pel que fa a l'aforament. A més, Lloret també acull un saló del regne dels testimonis de Jehovà. Segons ha explicat Martínez, en el cas de la comunitat musulmana Essouna -que tenen una mesquita al barri del Molí-, els líders de la comunitat han demanat a l'ajuntament poder traslladar-se a una nau industrial del polígon perquè no hi caben.

"El local els ha quedat petit i al que han buscat hi estarien millor per accessos i també per qüestions d'aparcament", reconeix el regidor. El problema és que el Pla General no permet instal·lar centres de culte en zones industrial. És per això que, davant aquesta situació, han decidit aturar la concessió de llicències i optar per redefinir entre comunitats, veïns i ajuntament quins han de ser els llocs més adients per posar-hi els centres de culte. Les reunions amb les comunitats religioses es van iniciar divendres i, segons assegura Martínez, "hi ha clima d'entesa".

En el cas de la comunitat Sikh, la suspensió de llicències farà que els plans per ubicar-se a Lloret s'hagin de postposar. Las comunitat religiosa Shiri Guru Nanak Dev Ji Singh Shaba, fins ara situada a Santa Coloma de Farners, ha entrat a l'Ajuntament de Lloret de Mar una petició de permís d'obres per reformar un antic taller de cotxes, situat a la carretera a Vidreres, per convertir-lo en centre de culte. El temple, que tindria capacitat per a 200 persones, haurà d'esperar fins que no es determini quins són els nous espais on hi poden anar centres de culte.

Segons ha explicat el regidor, els tràmits per aconseguir els permisos estaven a les beceroles ja que aquesta comunitat encara està a l'espera del NIF que els ha d'atorgar el ministeri que els reconeix com a entitat religiosa.

Lloret de Mar, amb 41.000 persones censades, té un 40% d'immigració de més de 100 nacionalitats. El regidor ha afirmat que malgrat que no han viscut episodis de tensió com els que ha patit la població de Salt -que també ha aprovat una moratòria d'un any- sí que volen intentar regular el més aviat possible les zones on hi poden haver temples. "Si ho tenim enllestit en tres mesos millor que en dos anys", ha dit Martínez que reconeix que no poder ampliar certes mesquites ocasiona problemes de seguretat dins els temples per l'acumulació de gent que hi ha.

L'acord de ple es va prendre amb els vots a favor de tots els partits excepte el vot en contra del regidor d'ICV.