Restauren una làmpada de ferro forjat de la Casa Masó i quinze pintures d'entre 1880 i 1927

La restauració de l'interior de la casa ja s'ha acabat i es preveu que d'aquí a mig any el museu s'obri al públic

La conversió de la Casa Masó en museu encara la recta final. Un cop acabada la tercera fase de les obres de restauració, que ha permès recuperar-ne l'interior, aquest setembre la Fundació ha començat a reinstal·lar els objectes, les obres d'art i el mobiliari de la casa natal de l'arquitecte noucentista.

Entre les primeres, destaca la làmpada de ferro forjat i vidre del menjador, decorada amb farbalans de seda. Diferents restauradors i artesans han tornat a recuperar l'esplendor noucentista de la peça, dissenyada per Rafael Masó l'any 1910.

D'una banda, s'han restaurat les parts de ferro, de coure i la pintura, i s'han refet les cadenes que aguantaven la làmpada. I de l'altra, s'han restaurat els dos farbalans de seda originals que també va dissenyar l'arquitecte, un amb la imatge de l'Esperit Sant i l'altre amb un brodat fet a partir de l'obra de Masó (un motiu molt freqüent en l'obra decorativa de l'arquitecte gironí).

Precisament, d'aquest segon farbalà se n'ha fet una rèplica, que és la que quedarà instal·lada a la làmpada. Els dos originals es guardaran en una vitrina, situada sota mateix de la peça, per garantir-ne la conservació.

La restauradora Clara Oliveras ha explicat que tornar a recuperar l'aspecte original de la làmpada ha durat, aproximadament, un any i mig. "Potser el que ha durat més ha estat la reproducció del brodat, perquè trobar els materials de què estava fet, per mantenir l'aspecte original, avui dia ha estat difícil", ha concretat.

Quinze pintures datades entre els anys 1880 i 1927

En paral·lel a la restauració de la làmpada, també s'ha restaurat part de la col·lecció de pintura, formada per unes cent obres. De moment, se n'han restaurades quinze. Es tracta de pintures i algun dibuix datats a cavall dels segles XIX i XX (entre el 1880 i el 1927) de Modest Urgell, Laureà Barrau, Joan Brull, Iu Pascual, Ricardo Manzanet, Prudenci Bertrana i el mateix Rafael Masó.

Segons ha explicat Oliveras, els quadres estaven ben conservats perquè mai havien sortit de la casa, però hi havia "brutícia general, algun petit cop o estrip, i els marcs també tenien algun pelat, que és el que s'ha corregit". Aquestes peces s'han situat al segon pis, en dues sales que en un futur es destinaran a exposicions temporals.

Precisament, l'obertura de la Casa Masó com a museu s'acosta cada cop més. El director de la Fundació, Jordi Falgàs, ha avançat que es preveu que sigui una realitat d'aquí a mig any. "Ens falta aquest temps per tenir-ho tot a punt, perquè de mica en mica hem de tornar a col·locar els mobles, objectes, pintures i el fons d'art i artesania que es guardava a la casa perquè ho pugui veure tothom", ha concretat Falgàs.

La restauració de la làmpada de ferro i vidre i de la col·lecció de pintura s'ha fet gràcies a una aportació de 25.000 euros de l'Obra Social de CatalunyaCaixa. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha refermat el compromís de la ciutat amb la Fundació Masó i ha dit que juga un paper molt important perquè "sense futur no hi ha memòria".