Una mare denuncia el seu ex per endur-se la filla a viure a Mèxic amb l'excusa d'unes vacances

L'home es pot enfrontar a una condemna de fins a quatre anys de presó per segrest internacional de menors

La mare, Noemí Martínez, una veïna de Salt (Gironès), va tenir ara fa anys una relació amb el denunciat, José Maria Trias. El desembre del 2000, la parella va tenir una nena. La relació, però, no va anar bé i els pares es van acabar separant. Ara fa dos anys, un jutjat de Girona va donar la custòdia de la menor al pare. La pàtria potestat, però, era compartida i per això es va establir un règim de visites.

Segons recull la sentència, durant els mesos de vacances la nena s'estava quinze dies a casa de cadascun. Aquest any, la menor havia de passar la primera quinzena d'agost a casa del pare i les dues últimes setmanes de mes a casa la mare.

L'home, però, va demanar a la mare si podrien canviar el calendari, perquè li agradaria endur-se la nena amb ell de vacances a Mèxic. I és que, després de separar-se, l'home es va tornar a casar amb una dona d'aquell país, amb qui té dos fills.

Aquest no era el primer cop que el pare s'emportava la nena a Mèxic. Durant els darrers anys, ell i la menor ja hi havien volat altres vegades per anar a veure la família de la dona actual, que viu a la ciutat de Tapachula, situada a l'estat de Chiapas.

Sense notícies

La mare, confiada, va accedir a fer el canvi de les vacances i el 18 d'agost la filla i el pare van agafar l'avió. D'ençà d'aleshores, la mare no n'ha sabut pràcticament res més. La nena fa més de tres setmanes que hauria d'haver tornat i, tot i que la mare li ha enviat diversos e-mails, ella no li n'ha respost cap.

Mitjançant els avis paterns, la mare ha sabut que ni el seu ex ni la nena tornaran. Tot i que abans de marxar l'home no havia explicat res als seus pares per no despertar sospites, un cop a Mèxic els va trucar per dir-los que es quedava a viure allà.

A més, en el moment de pujar a l'avió, el pare ho tenia tot ben lligat. I és que, com ha sabut la mare a posteriori, no només havia deixat la casa de lloguer on s'estava a Banyoles, sinó que també s'havia venut el negoci. L'home era el propietari de l'empresa 'Repartiments permisos i valoracions S.L.', que es dedicava a sol·licitar i obtenir permisos i llicències administratives.

Denúncia per segrest

La denúncia que ha presentat la mare als Jutjats de Girona és per un delicte de segrest internacional de menors. Segons explica l'advocat Pere López de Coca, l'actuació del pare ha estat "totalment il·legal" perquè, tot i que ell té la custòdia de la nena, això "no li dóna cap dret" a endur-se-la a Mèxic.

"Tenim constància que, abans de marxar, el pare no va explicar a ningú que fixaria el seu domicili a Mèxic i tot feia pensar que s'enduia la nena de vacances, com moltes vegades havia fet", diu Pere López de Coca. I hi afegeix: "Posteriorment, però, ens hem assabentat que s'ha venut l'empresa, i aquest és un fet inequívoc que ens demostra que ho havia premeditat tot amb antelació".

En els darrers dies, l'advocat ha aconseguit posar-se en contacte amb el pare mitjançant el correu electrònic. López de Coca explica que l'home li ha refermat que tant ell com la filla es quedaran a viure a Mèxic, i que si la mare vol parlar de l'afer, ha de ser ella qui viatgi fins allà.

Ara, el lletrat està pendent que els Jutjats de Girona admetin a tràmit la denúncia i, a partir d'aquí, la fiscalia formuli acusació. "Som conscients que és un procediment llarg i costós, però és l'única manera que tenim perquè la nena torni a Catalunya", explica l'advocat.

Un delicte de segrest internacional de menors suposa penes d'entre 2 i 4 anys de presó, a més de la pèrdua de la pàtria potestat en un termini que s'estén des dels 4 fins als 10 anys. "El nostre objectiu principal és que la nena torni a casa", conclou López de Coca.