Els comerciants de Girona, en guerra contra les grans superfícies que fan Black Friday tot el mes

El tercer trimestre ha estat fluix en vendes

El cap de setmana vinent és "clau" per als comerciants gironins. El Black Friday ha de servir per "donar una empenta" a les vendes, sobretot amb la mirada fixada al Nadal. El president dels comerciants de Girona Centre, Josep Maria Noguer, reconeix que molta gent aprofita els importants descomptes que es fan per intentar avançar algunes compres de Nadal. De fet, Noguer espera que aquest Black Friday serveixi també de contrapès a un últim trimestre d'any que ha estat "fluix".

Els comerciants gironins, però, critiquen la lectura que fan algunes empreses del Black Friday. Noguer lamenta que hi ha establiments – en bona part grans superfícies – que fan durar la promoció tot el mes, malgrat que està pensat per a un cap de setmana. "Hi ha comerços que a primer de mes ja comencen i no sabem quan acabaran", assenyala el president.

Per això, Josep Maria Noguer considera que s'està fent "un mal ús" del Black Friday, tot i que deixa clar que inicialment "és una bona idea", especialment pel petit empresari que pot treballar fort i començar amb bones xifres la campanya de Nadal. A més, cal tenir en compte que molts clients hauran cobrat la nòmina, i això pot incentivar el consum.

El president dels comerciants gironins destaca que "encara queden molts dies" després del Black Friday i dona per fet que l'any acabarà "com el 2018". "Evidentment aquest cap de setmana d'ofertes ens afavoreix i serveix per animar les vendes, però després la gent també surt", explica.

La qüestió política influeix

Noguer també ha mostrat "certa preocupació" perquè aquest quart trimestre de l'any està sent "molt fluix". En aquest sentit, el president dels comerciants gironins destaca "la qüestió política" com un dels elements que ha fet que les vendes no hagin estat les esperades per al sector.

Una de les accions que ha perjudicat al comerç, segons explica, han estat els diferents talls de carretera que s'han produït durant les protestes per la sentència de l'1-O. "Gent que havia de venir de comarques i et trobes que no ha vingut perquè preferia quedar-se a casa. És un fre", concreta.

Noguer, però, assenyala que hi ha "altres factors" que també influeixen com el cost de la vida o el fet que els impostos siguin alts. Per això espera que hi hagi ciutadans que hagin esperat al Black Friday per fer les compres de Nadal aprofitant les rebaixes i ofertes. Amb tot, el president deixa clar que, malgrat que ajuda, "tampoc és la panacea" un cap de setmana com aquest, i que és important que el client "es mantingui".