Allau d'empreses que s'ofereixen per acabar amb la plaga de rates a l'Audiència de Girona

Fernando Lacaba demana que es facin "revisions periòdiques" cada mes per evitar situacions com la d'aquesta setmana

L'aparició de la plaga de rates es va detectar tornant de vacances, quan alguns funcionaris van trobar excrements dels rosegadors en algunes dependències i -fins i tot- a dins de calaixos, al costat de menjar rosegat. Els llocs més afectats eren les dues seccions penals (la Tercera i la Quarta) i la fiscalia, que ocupa part de la planta baixa i de la primera planta de l'Audiència de Girona.

L'empresa encarregada de la neteja de les instal·lacions, que també es fa càrrec del control de plagues, va instal·lar diverses capses amb verí arreu de les dependències. La mesura va ser efectiva i va acabar amb alguns ratolins. El Departament de Justícia, que s'encarrega de l'afer, preveu que aquesta setmana es doni la plaga per eradicada.

De totes maneres, d'ençà que l'afer va saltar a la llum pública, no només se n'han interessat els mitjans de comunicació. I és que, des de principis de setmana, a l'Audiència de Girona s'ha rebut una allau de trucades per part d'empreses d'extermini de rates. "Amb el rebombori que va provocar i la projecció mediàtica que ha tingut, lligat a la crisi econòmica, són nombroses les empreses que ens truquen i ens fan ofertes a la baixa o presenten productes nous", ha explicat el president de l'Audiència.

Fernando Lacaba ha dit que les empreses interessades no només són de Catalunya. I ni tan sols d'arreu de l'Estat, sinó que també s'han rebut trucades de firmes europees. "Nosaltres no tenim cap possibilitat de contractar, perquè això depèn del Departament de Justícia, i és als serveis territorials on les hem derivades", ha concretat.

"Però no deixa de ser curiós com un afer d'aquestes característiques hagi aixecat expectatives empresarials tan grans", ha reflexionat Lacaba. El president de l'Audiència de Girona ha dit que, tot i que ara la plaga es doni per eradicada, aquest problema és "intermitent" i pot tornar a aparèixer, com ja ha passat altres vegades.

Revisions periòdiques cada mes

Fernando Lacaba ha explicat que l'afer "va per èpoques", i que l'aparició de rates a l'Audiència de Girona es dóna per la situació de l'edifici -en ple Barri Vell de la ciutat-, per la impossibilitat de fer-hi obres i per les condicions climatològiques (la calor i les pluges, que afavoreixen que surtin els rosegadors).

Per això, i en espera que el segon semestre de l'any vinent es puguin traslladar al nou edifici de l'Audiència, Lacaba ha reclamat que es facin revisions mensuals, i que no s'actuï de manera puntual cada cop que apareix el problema. "En ple segle XXI hi ha sistemes, com ara les revisions periòdiques per solucionar-ho", ha conclòs.