Omplen de trampes i verí l'Audiència de Girona per fer front a una plaga de rates

Justícia demana "tranquil·litat" als funcionaris i assegura que el problema se solucionarà aquesta mateixa setmana

L'aparició de la plaga de rates a l'Audiència de Girona es va detectar a principis de setembre. Quan els funcionaris van tornar de vacances, es van trobar excrements dels rosegadors, no només en alguns racons de l'edifici sinó també a dins de calaixos. 

"Quan vaig obrir el calaix, a més de trobar-me una desena de cagallons, vaig veure com els ratolins m'havien rossegat alguns caramels que hi guardava", explica una funcionaria de la fiscalia. I hi afegeix: "Des d'aleshores, vaig a treballar amb angúnia". 

Aquesta no és la primera vegada que es detecta la presència de rates a l'Audiència. Es tracta d'un tema recurrent, que obliga a instal·lar diverses trampes i verí en diverses dependències de l'edifici. Aquest cop, els focus de la plaga s'han detectat a les dues seccions penals (la Tercera i la Quarta), i a l'espai que ocupa la fiscalia, situat a part de la planta baixa i del primer pis. 

Els funcionaris atribueixen l'aparició de les rates al fet que l'edifici és antic, està situat al mig del Barri Vell de Girona i, a més, tant la calor com les pluges afavoreixen l'aparició de les rates i els ratolins. Des de finals de la setmana passada, tan bon punt es va detectar la plaga, els tècnics especialitzats van prendre mesures per eradicar els rosegadors. 

Fins ara, ja se n'han pogut matar tres. El darrer d'aquests ha estat un ratolí que, aquest matí, ha aparegut en un dels extrems del pati de l'Audiència. "De moment, no hem vist cap rata o ratolí viu; a la nit sabem que hi són, perquè deixen excrements, però de moment no n'hem vist cap", ha concretat una funcionaria de la fiscalia. 

Justícia demana tranquil·litat

La directora dels serveis territorials de Justícia a Girona, Isabel Ruiz, ha demanat "tranquil·litat" als funcionaris i ha dit que el problema se solucionarà aquesta mateixa setmana. "L'empresa encarregada d'exterminar els ratolins ha canviat el tipus de trampa i d'esquer per un de més efectiu; ara el verí es posa en capses tancades", ha puntualitzat la delegada.

Ruiz ha dit que els ratolins no s'han menjat expedients i també ha desmentit, com deien algunes funcionàries, que també hi hagi puces a l'Audiència. "Han col·locat trampes per a insectes amb una pel·lícula enganxosa; s'hi ha trobat mosquits perquè l'estiu ha estat calorós, però no puces", ha concretat la delegada. 

"És cert que, de tant en tant, en aquestes zones del Barri Vell hi pot haver problemes puntuals com el dels ratolins; però vull donar garanties que es controlarà, i que cap expedient en resultarà afectat", ha explicat Isabel Ruiz. Per últim, la delegada també s'ha referit a les obres de la nova Audiència de Girona i al trasllat dels serveis cap al nou edifici. 

Ruiz ha dit que es compleix el calendari i que la previsió és que els serveis de l'actual Audiència s'hi puguin traslladar durant el segon semestre de l'any que ve. El nou edifici, situat a la zona de la Devesa, tindrà un cost superior als 20 milions d'euros (MEUR).