El PSC de Girona critica que el pla de mandat és ''buit''

Acusa Guanyem de pactar amb JxCat "només per motius nacionals"

El PSC de Girona no ha estalviat retrets a l'hora de valorar el pla de mandat 2019-2023, que l'equip de govern de JxCat va presentar la setmana passada. Els socialistes asseguren que el document arriba "tard i malament", que és "buit de contingut i inconcret", que s'ha fet per "intentar salvar els mobles" i que s'ha presentat ara a corre-cuita per "amagar l'evidència de la inacció municipal".
A més, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, també ha dit que els preocupa que sigui "la política nacional i no la municipal" la que expliqui els acords a què ha arribat JxCat amb la resta de forces independentistes a l'Ajuntament. Sobretot, amb Guanyem. Paneque ja ha avançat que, si no hi ha un gir de 180 graus, i els pressupostos per al 2020 es basen en aquest pla de mandat, els socialistes estan "més lluny que mai" de donar suport als comptes.
 
Per a Sílvia Paneque, ja és simptomàtic que el pla de mandat 2019-2023 s'hagi presentat mig any després de les municipals. "No veiem que Girona sigui la prioritat de l'equip de govern, i això té conseqüències negatives en el dia a dia", ha afirmat.

La portaveu assegura que, durant aquests mesos, JxCat –en connivència amb les forces independentistes- han mantingut Girona "en letargia" en espera que es fes pública la sentència del Suprem. "I que ara, quan les crítiques ja eren evidents, el govern s'ha afanyat a fer un document inconcret, amb 355 propostes buides de contingut real", ha afegit Sílvia Paneque.

Per als socialistes, aquesta és l'evidència que "la política nacional, i no la municipal" guia el dia a dia a l'Ajuntament i explica els acords al ple. "JxCat va aprovant punts bàsics, com el cartipàs i les ordenances, gràcies al suport de Guanyem i ERC", ha insistit Paneque. Sobretot, la socialista s'ha mostrat "preocupada" per l'entesa amb Guanyem –que amb els seus sis regidors assegura la majoria- reiterant que, sobretot, "la independència és la clau" que explica el suport d'aquesta formació a JxCat.

"En política municipal, cap a on va Girona? Quin futur té aquesta mena d'entesa de caire nacional?", s'ha preguntat Paneque. I aquí, la socialista creu que els comptes del 2020 seran, en certa manera, la prova de foc. "És raonable pensar que JxCat presenta aquest pla de govern per dur-lo a terme; l'equip de govern el reflectirà als pressupostos? O serà Guanyem qui se salti les crítiques que ha fet?", s'ha preguntat, en referència a si uns i altres seran "coherents" amb les seves "ideologies", més enllà de la independència.

I aquí, Paneque ja ha aprofitat per deixar clar com afronten els socialistes la negociació dels comptes municipals per al 2020. "Si no hi ha un canvi de 180 graus i els pressupostos mantenen la línia del pla de govern, nosaltres estem més lluny que mai de poder arribar a un acord", ha subratllat.

"La Girona de postal"

Un a un, els sis regidors del PSC a l'Ajuntament de Girona han anat valorant el pla de mandat. Entre d'altres, han criticat que el document no reculli "ni una sola idea de ciutat", que potenciï una "Girona de postal" i una ciutat "d'exaltació nacional", que sigui "poc ambiciós" amb la creació d'ocupació i amb impulsar mesures "per trencar l'escletxa social oberta als barris" o que des d'Alcaldia es vinculi "dignitat, democràcia i llibertat d'expressió com si fos patrimoni exclusiu dels independentistes".

Més enllà d'això, Paneque també ha insistit que el pla de mandat, per a ells, té nombroses llacunes. Entre d'altres, la portaveu del PSC ha criticat que no es faci cap referència als educadors de barri, als agents cívics, a mesures per combatre l'incivisme, a l'atenció als MENAs, al sensellarisme, al Pla Especial del Barri Vell, al control dels pisos turístics, a un Pla Integral per Girona Est o a la reforma de la plaça Catalunya.

"Amb urbanisme, per exemple, se'ns parla d'un pla de voreres i asfaltatge; ho considerem una presa de pèl, perquè això ja es considera de base", ha afirmat la portaveu del PSC. I en turisme, Paneque també ha criticat que, després d'aprovar-se el pla específic, "gairebé només parlin de millorar la senyalització".
 
"En definitiva, veiem que aquest pla de mandat no porta aparellat un canvi real a Girona; i que és l'evidència d'un govern que a l'inici del mandat ja està cansat i esgotat", ha conclòs Sílvia Paneque.