El Govern garantirà el finançament per lluitar contra la mosca negra amb un conveni de tres anys

L'objectiu és guanyar en eficàcia i eficiència donant continuïtat a les prospeccions i als tractaments durant tots els mesos de l'any

Gordó ha deixat clar que "no escatirem ni un cèntim d'euro en la lluita contra la mosca negra", i ha assegurat que l'objectiu del conveni és poder ser "més eficaç i eficient". De fet, el Govern ja ha destinat en els darrers anys quantitats anuals d'entre 360.000 i 400.000 euros a la lluita contra la mosca negra a l'Ebre, però el fet de no tenir garantits aquests recursos en un conveni plurianual dificultava al CODE l'inici dels tractaments. "Ara es podrà començar a lluitar contra la mosca des del dia 1 de l'any i fins l'últim diai esperem guanyar més d'un 50% l'eficàcia dels tractaments", ha afegit el secretari del Govern.

En la reunió d'aquest dimecres, on hi ha participat presidents dels consells comarcals, representants d'ajuntaments, de la Generalitat, i del CODE, a més de Gordó, també hi ha assistit el secretari d'Estratègia del Departament de Salut, Francesc Sancho, i el director de l'Agència de Protecció de la Salut, Xavier Llaveria. Tot i recordar que l'afectació de la mosca negra no té conseqüències greus per a la salut de les persones -només la molèstia de les mossegades-, Gordó ha detallat que s'han detectat greus conseqüències pel turisme rural i l'agricultura. En aquest sentit, des de l'Agència de Protecció de la Salut és coordinaran els tractaments i el moment de fer-los. "L'estabilitat pressupostària permetrà fer prospeccions per determinar els tractaments durant tots els mesos de l'any, i evitar el buit que hi havia de tardor a primavera", ha afegit Llaveria.

Sancho també ha afegit que amb aquest conveni, que està previst signar-lo abans del mes de gener, es podrà garantir una planificació per part del CODE pel que fa al control de la plaga i la prevenció. "Abans actuàvem en funció del cicle pressupostari i ara ho farem en funció del cicle biològic de la mosca", ha reblat el secretari d'Estratègia de Salut.

Menys assistències però més extensió de la plaga

En la reunió d'avui, Gordó també ha donat a conèixer les dades registrades pel Departament de Salut per atencions per mossegades de la mosca negra als CAPs de les Terres de l'Ebre. Concretament, fins al 15 de setembre s'han comptabilitzat 2.988 assistències, prop de 900 menys que durant el mateix període de l'any passat quan se'n van registrar 3.814. De fet, segons ha detallat Gordó, l'any 2005 es van comptabilitzar 1.500 assistències que any rere any van anar augmentar fins arribar a les 4.500 del 2010. "Enguany veiem que s'estan reduint les assistències entre un 10 i un 15%", ha afegit.

Amb tot, el que sí que s'ha constatat és que la plaga de la mosca negra s'ha estès per tot el territori i ha arribat a la comarca de la Terra Alta, havent-se de fer un tractament d'urgència al balneari de la Fontcalda, a Gandesa. "Era la comarca a més distància del riu i, per tant, la menys afectada, però aquest estiu també hi ha hagut una eclosió", ha afegit el delegat el Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.

De fet, la plaga de la mosca negra que també afecta algunes zones properes al Segre i al Ter, ha remuntat Ebre amunt arribant a Saragossa. Aquest fet fa pensar al Govern que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) també s'haurà d'implicar en aquesta lluita a tota la conca.

Pallarès, representant del Govern a la CHE

D'altra banda, Gordó ha aprofitat per anunciar que, en breu, el Govern renovarà els seus representants a la CHE, entre els quals, n'hi haurà de nous. Entre aquests, el secretari del Govern ha avançat que el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, serà un dels nous representants dels usuaris de la CHE.