Salut busca altres terrenys per al nou Trueta a Girona perquè els actuals són propietat de l'Estat

El conseller Boi Ruiz diu que els CAP reobriran de nit si hi ha epidèmies

No es farà en terrenys que no siguin de la Generalitat o de l'Ajuntament de Girona. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat que estan buscant emplaçaments alternatius per construir el nou hospital Josep Trueta i considera que seria absurd construir sobre uns terrenys que són propietat de l'Estat. Ruiz ha detallat que qualsevol edifici que s'erigís sobre aquest espai passaria a ser propietat de la Seguretat Social i, per això, diu que el Govern no destinarà diners a fer créixer el patrimoni de l'Estat.

Tot i que el govern espanyol ha posat sobre la taula la voluntat de traspassar ara la propietat dels hospitals, com ja va fer amb la gestió, Boi Ruiz ha recordat que no hi ha data fixada per fer-ho i que falten alguns passos com que Generalitat i Estat es posin d'acord en les condicions i també pactar la taxació. Aquest és un dels motius més importants pels quals Salut espera rebre propostes alternativa de l'Ajuntament de Girona i trobar una nova ubicació per al nou Trueta. Si en aquest impàs de temps s'efectua el traspàs de la propietat, el Govern es podria plantejar utilitzar l'emplaçament actual.

Encara que el projecte de nou Trueta que va elaborar l'anterior Govern té aquest "gran inconvenient", Boi Ruiz no el descarta del tot i diu que potser no caldria començar de zero sinó redimensionar el projecte. El conseller ha detallat que els passos a seguir són clars: primer analitzar les necessitats del Trueta, després tenir un projecte adaptat a aquestes necessitats i tercer i últim decidir on s'ubica el nou hospital.

Reobrir el CAP a les nits

Els CAP que han tancat les urgències a les nits les tornaran a obrir si es necessita. Boi Ruiz ha explicat que s'ha de tenir en compte que el que busca la conselleria és tenir una sanitat més flexible i que gasti menys, però no menys eficient. Per això, assegura que, per exemple, si hi ha algun brot epidemiològic poden optar per destacar un equip mèdic a una població en concret i reobrir el CAP si han de preveure que al llarg d'una nit han d'atendre molts pacients.

Mentrestant, diu Ruiz, no s'ha de crear alarma perquè més d'una urgència hagi coincidit al mateix moment i s'hagi acabat activant un helicòpter. "La qüestió és si s'ha solucionat tot o no", ha afirmat el conseller que assegura que activar un helicòpter és molt més barat que mantenir un CAP obert totes les nits de l'any.