Guanyem Girona no donarà suport als pressupostos sense noves polítiques en habitatge

També volen noves apostes en sostenibilitat i educació

El portaveu del grup municipal de Guanyem Girona, Lluc Salellas, veu imprescindible que els futurs pressupostos reflecteixin “una aposta radical que permeti fer front a l’emergència habitacional i climàtica i que enforteixin àmbits com l’educació i la mobilitat.” Salellas ha subratllat que aquestes àrees requereixen “una injecció ingent en el pressupost perquè són els pilars del benestar de les veïnes i veïns de Girona”. “Fer de Girona una ciutat amable necessita les polítiques que permetin un lloguer assequible, uns carrers passejables i respirables i una educació potenciada que miri a llarg termini i s’enfronti a la segregació per garantir la cohesió”, ha afegit.

El cap de l’oposició ha advertit també que la seva formació no es conformarà amb “petits canvis cosmètics” que no s’allunyin “radicalment” dels números aprovats en anys anteriors. Guanyem Girona ha anunciat que està treballant en algunes propostes en aquests àmbits i que les posarà sobre la taula durant les negociacions. 

Així mateix, la regidora Cristina Andreu ha manifestat que l’aprovació dels pressupostos estarà condicionada, també, pels avenços “palpables” en la situació dels talls de llum a Font de la Pólvora. “Si abans de Nadal el govern no ha començat a implementar cap tipus de solució per Girona est, al nostre costat de la taula de negociació no s’hi trobaran ningú”, ha sentenciat la regidora, que ha afegit que és una qüestió de “dignitat humana”.

Un altre aspecte que Guanyem ha definit com a prioritari és el desenvolupament de les relacions amb l’àrea urbana en temes com l’habitatge, la mobilitat o cultura. En aquest sentit, Andreu ha reivindicat la moció Girona 2030 aprovada al ple de l’Ajuntament que defineix l’àrea urbana com un eix de futur vertebrador i ha recordat que la diagnosi d’habitatge presentada pel govern dimecres també destaca la necessitat “d’establir acords en benefici d’una major coordinació i solidaritat dins l’àrea urbana”.

Un pla de govern “ple de vaguetats”

Per la seva banda la regidora Laia Pèlach ha carregat contra el pla de govern presentat la setmana passada per ser un document “ple de vaguetats que només busca el titular”. Pelàch ha assenyalat que no es tracta d’un pla de govern perquè no s’hi enumeren propostes concretes, sinó que “és ple de declaracions d’intencions més pròpies de la propaganda electoral”. La regidora ha volgut exemplificar-ho amb dos exemples: els punts 4 i 23 del pla del govern que diuen: “Seguirem treballant per la dignitat i la recuperació de la memòria històrica” i “Ens posarem al costat de les comunitats de veïns per eliminar les ocupacions conflictives”. La regidora també ha observat poca concreció en un tema “cabdal” com el futur de la Devesa. Per a Guanyem Girona això evidencia que no es tracta d’un pla de govern “seriós que es fixi uns objectius estratègics i enumeri les propostes per aconseguir-les.

El també regidor Pere Albertí, per la seva banda, ha llistat les mancances que han observat després d’analitzar el document com el Pla Girona 2030, l’escola de la Música, el Museu d’Art Contemporani o el Pla Estratègic de l’Esport. “Un pla per un mandat de quatre anys on no s’esmenten alguns dels principals projectes culturals, educatius i de cooperació amb l’àrea urbana és un pla incomplet i ineficient”, ha afegit Albertí.

Per últim, Albertí ha advertit que si “realment es volgués assolir els objectius que marca el document, la partida pressupostària en habitatge, sostenibilitat o serveis socials haurà de ser molt més grossa que el que han presentat habitualment els governs anteriors”.