Catalunya registra el juliol més fred des del 1997 dins un dels estius més càlids

L'Aemet preveu una tardor plujosa i amb temperatures suaus, dins de la normalitat

En resum, Catalunya ha tingut un estiu que segueix la tendència a l'alça de les temperatures que es succeeix en els darrers anys. En concret, entre juny i agost la temperatura mitjana ha superat en 0,3 graus els valors de referència dels darrers 30 anys.

Tot i això s'han registrat grans diferències entre uns mesos i altres. Així, el juny va ser càlid, amb temperatures 0,6 graus per sobre de la mitjana, igual que a l'agost, amb un augment d'1,2 graus, mentre que el juliol va ser fred, el més fred des del 1997, amb 0,9 graus menys que els valors normals.

Conesa ha explicat que aquesta situació s'explica pel fet que al juliol es van succeir diversos fronts que entraven pel nord, mentre que des de principis d'agost es va instaurar l'anticicló que encara dura. Això ha fet que l'arrencada del setembre també hagi estat càlida i seca.

En el conjunt de l'Estat, les temperatures han estat 0,9 graus per sobre de la mitjana per aquesta època de l'any, per tant, més càlid que a Catalunya. Així, Espanya ha tingut el vuitè estiu més càlid del segle XXI.

Un 10% menys de precipitacions

D'altra banda, s'ha registrat un 10% menys de precipitacions que la mitjana dels darrers 30 anys, amb una precipitació mitjana de 137 litres per metre quadrat. Juliol torna a ser el mes que marca la diferència, amb valors un 63% per sobre del normal, xifra que xoca amb un agost especialment sec, amb un dèficit del 79% de pluja.

Conesa ha destacat la variabilitat amb dies molt secs amb d'altres molt humits, com per exemple les tempestes registrades el 4 i 7 de juny o el 26 de juliol a Girona i el 30 del mateix mes a Barcelona. En el cas de Girona, en un únic dia van caure 106 litres per metre quadrat, registre que duplica el normal a la zona. Amb aquests valors, les comarques gironines han registrat el mes més sec dels darrers 30 anys (agost) i el més humit del mateix període (juliol).

La situació a Catalunya és millor que la del conjunt de l'Estat, on el dèficit de pluja ha estat del 35% respecte al període 1971-2000.

Previsió d'una tardor tranquil·la

Conesa ha assegurat que es preveu una tardor dins dels valors de la normalitat per aquesta època de l'any, cosa que es tradueix en precipitacions i temperatures suaus. En principi, els mesos més plujosos han de ser octubre i novembre.

Tot i això, ha explicat que com a conseqüència del canvi climàtic cada vegada es dona més variabilitat dins d'una mateixa estació, com ja ha passat aquest estiu, i es produeixen més fenòmens extrems. Conesa però ha advertit que hi ha "indicis" sobre el canvi climàtic però que el que succeeixi un estiu no pot servir per extrapolar-ho a un fenomen tan ampli.