ERC i Guanyem Girona reclamen mesures i polítiques ''atrevides'' en habitatge

Han reaccionat a les dades facilitades avui pel govern

ERC i Guanyem Girona han sortit al pas de les dades facilitades avui pel govern municipal referent a la diagnosi en habitatge a la ciutat. En aquest sentit, els republicans reclameb "mesures urgents" per fer front al problema de l’habitatge a la ciutat. Després de conèixer el resultat de la diagnosi, els republicans subratllen que l'estudi no aporta res de nou. Per això, insten el govern de JxCat a què "no demori més les solucions i doni resposta a les necessitats dels ciutadans".

Entre d'altres, incentivant mesures per mobilitzar pisos buits, fomentant programes per compartir-ne o augmentant el parc d'habitatge públic a través de fórmules com el dret de tanteig i retracte. La formació republicana considera que cal avançar i tirar endavant iniciatives alhora que paral·lelament es vagi treballant el futur Pacte Local per l’Habitatge.

En aquest sentit, ERC torna a posar sobre la taula la seva proposta d’incentivar mesures per mobilitzar l’habitatge buit; crear programes per compartir habitatge (per exemple entre ancians i estudiants); augmentar el nombre de places residencials per a estudiants (per exemple, la construcció d’apartaments i/o residència per a estudiants a Montilivi); així com augmentar el parc d'habitatge públic a través del sistema de tanteig i retracte.
 
El portaveu del grup, Quim Ayats, remarca que són conscients que "el tema de l’habitatge és complex", però també diu que "cal plantejar mesures urgents". Per això, reclama a JxCat que ultimi un dels compromisos que va adquirir amb ERC durant les negociacions del cartipàs. En concret, el de calendaritzar i acabar la promoció d’habitatge a la plaça Leonor Joher del barri de Santa Eugènia, amb l’objectiu de destinar-la a lloguer assequible per a joves i gent gran.

Així mateix, Ayats considera que la diagnosi sobre l’estat de l’habitatge a la ciutat que ha presentat avui el govern municipal "no aporta més informació de la que ja sabíem" i emplaça l'equip de govern a "treballar per donar una resposta immediata al problema de l’habitatge".

"No podem esperar més"

Per la seva banda, la regidora d'ERC Anabel Moya alerta que "la situació actual és tan greu i s’ha arribat tant al límit que no podem esperar més". "Treballarem, participarem activament i donarem suport a les iniciatives que puguin sorgir del Pacte Local per l’Habitatge, però el que no podem és no prendre mesures fins a finals del 2020, quan es té previst culminar-lo", adverteix.

Moya també recorda que el Pla Local per l’Habitatge "arriba tard", perquè va ser un compromís pactat en el marc dels acords pressupostaris entre CiU i ERC el 2016.

Noves polítiques per Guanyem

Guanyem Girona subratlla que, "finalment", l'equip de govern de JxCat ha fet pública la diagnosi que ha de servir com a base per bastir el futur Pacte Local per l'Habitatge. Per a la regidora Cristina Andreu, però, el document "confirma allò que feia temps que s'advertia; que a Girona tenim un problema molt greu amb l’habitatge".
 
El partit municipalista assenyala que les conclusions evidencien "la necessitat urgent d’implementar polítiques atrevides per començar a revertir la paràlisi evident davant del problema dels últims anys". D'entrada, Guanyem insisteix en què cal revertir el "dèficit de coordinació entre els diferents municipis de l’àrea urbana". Sobretot, tenint en compte que l'actual planejament urbanístic no permet que Girona creixi amb més de 6.616 habitatges nous.

Per Guanyem, és "fonamental" articular una política d'habitatge d'àrea urbana, que tingui en compte els objectius que marca el Pla Territorial Sectorial de l'Habitatge. I de fet, la formació insisteix que això està "íntimament relacionat amb la capacitat de projectar uns pressupostos que permetin fer front a la crisi de l’habitatge i que posin l’àrea urbana com a eix vertebrador de les polítiques habitacionals".

En aquest sentit, el partit municipalista reivindica la seva moció Girona 2030 -aprovada al ple- que destaca la cooperació de Girona amb els municipis veïns per afrontar problemes comuns com és el de l’habitatge. Tot i això, Andreu ja adverteix que "si els pressupostos que es presentin properament van amb una línia continuista i segueixen ignorant el problema de l’habitatge serà impossible actuar-hi amb la contundència necessària".

Guanyem també recorda un altre punt que la diagnosi posa de relleu: l’escassa oferta d’habitatge destinat a polítiques socials. Cristina Andreu ho atribueix a la manca de polítiques al llarg d'aquests darrers anys i al "desequilibri en el mercat de l’habitatge, amb conseqüències com l’augment dels preus dels lloguers".

Per a la representat del grup municipalista això ha provocat que la situació actual d'emergència habitacional "no solament no es pugui resoldre a curt termini sinó que es pugui arribar a cronificar". En aquest punt, Andreu vol deixar clar que l’habitatge és "un dret fonamental" i que la tasca de les administracions públiques és "assegurar-ne la seva defensa".
 
Finalment, Andreu també insisteix en la importància que el Pacte Local per l'Habitatge es faci mitjançant un procés participatiu, que inclogui tots els agents del sector presents a la Taula pel Dret a l’Habitatge. "Guanyem vetllarà perquè es compleixin els acords i el procés es desenvolupi amb tota la transparència i valentia que fins ara ha mancat", conclou la regidora de Guanyem.